Zorunlu hallerde terk edilen sünnetlerin kazası olur mu?
Soru DetayıZorunlu bir durumda, vakti giren namazın farzı kılındıktan sonra, zorluk kalkarsa sünnetleri daha sonra kılınabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Vakti içinde kılınmayan beş vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası vacip, sünnetin kazası da sünnettir. Kazası sünnet olan, yalnız sabah namazının sünnetidir. Günün sabah namazı kazaya kalmış ise, öğleye kadar kılınınca farzıyla birlikte sünneti de kaza edilir. Öğleden sonraya kalınca sünnet kılınmaz, sadece farz kaza edilir.
Zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri de daha sonra (vakti içinde) kılınarak kaza edilir.Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kıldıktan sonra önce ilk dört rekat sünnet sonra da son iki rekat sünnet kılınır. Farzın arkasından, önce son sünnetin sonra da ilk sünnetin kılınması da uygundur.
Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınır, îki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza edilir.
Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar kaza edilmezler. Meselâ ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman daha sonra kılınmazlar. Ancak bazı kaynaklar yatsı namazının ilk sünnetini kılayaman bir kimsenin, son sünnetin arkasından isterse kaza edebileceğini belirtir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder