Yüksek fiyattan ürün satmak günah mı, kul hakkı olur mu?
Soru Detayı– Kitap işiyle meşgulüz. Bazen yeni ya da ikinci el eski baskısı tükenmiş kitaplar elimize geçiyor. Bu kitaplar baskısı olmadığı için hep yüksek fiyata satılıyor. Eğer düşük fiyata koysak zaten başkaları satmak amacıyla bizden alıyorlar ve daha pahalıya satıyorlar. Açıkçası her kitabın bir ederi var ve telif hakkı bittiğinde gerçekten ona yüksek fiyat verebilecek çok sayıda müşteri bulunabiliyor.
– Sattıklarımızın hemen hemen hepsi edebiyat kitapları. 5-10 yıl önce 10 lira olan bir kitabı bugün 200 liraya satmamız doğru mu, caiz mi?
- Bir diğer konuda stoklama konusu. Bazı yayınevleri kapanıyor ya da bazı kitaplar bitiyor. Biz bunları dağıtımcılardan vesaire bulup satacağını bildiğimiz için 5-10 tane alıyoruz ama sonra 20 ye değil 30-40 a satıyoruz. Çünkü kitapların devamı yok. Bir yıl dursa belki 50-60 bile edebilir (yani kolaylıkla müşteri bulabilir). Kısacası pahalanmasını beklememiz doğru mu?
– Okuduğum kadarıyla genellikle fiyat ile ilgili yasaklamalar gıda ürünlerini kapsıyor ama zaruri olmayan şeylerde de bu tür yasaklar var mı?
– Nelere dikkat etmeliyiz?
– Yaptığımız işlerin helal dairesinden çıkmamasını istiyorum. Piyasaya kanıp yanlış işler yapmak istemiyorum.
– Edebiyat kitapları vesaire zaruri ya da yokluğu topluma zarar verecek şeyler olmadığı için daha önce bu konuda şüpheye düşmemiştim ve rahattım. Ama son zamanlarda içimde bir şüphe oluşmaya başladı.
Değerli kardeşimiz,
“Piyasaya kanıp yanlış işler yapmak istemiyorum. Edebiyat kitapları vesaire zaruri ya da yokluğu topluma zarar verecek şeyler olmadığı için, daha önce bu konuda şüpheye düşmemiştim ve rahattım. Ama son zamanlarda içimde bir şüphe oluşmaya başladı.”
Bu ifadenizin delalet ettiği hassasiyet keşke bütün Müslümanlarda olsa.
“Her kitabın bir ederi var.” diyorsunuz. Bu “eder” nasıl oluşuyor?
Kitabı piyasadan çekip bekleterek (insanları ondan mahrum ederek ve ileride daha pahalı almalarına sebep olarak) oluşuyorsa, bu fiyatı oluşturmak meşru / helal değildir.
Sizin eyleminiz olmaksızın kitap pahalılaşmış, siz de o fiyattan almış ve makul (piyasa rayicine uygun) bir kâr koyarak satıyorsanız, bunda sakınca yoktur.
İhtikâr, meşru olmayan stokçuluk yiyecek maddelerinde olur ama, insanları zarara sokmak, maddi manevi zarar görmelerine sebep olmak genel olarak caiz değildir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder