Vefat edenin erkek kardeşi varsa, kızı miras alamaz mı?

Soru Detayı

– Duyduğuma göre, vefat edenin bir kızı varsa, kızın amcası yani vefat eden erkek kardeşi de hayatta ise, bu durumda kız mirastan hiçbir şey alamazmış, bütün miras kızın amcasına yani vefat eden erkek kardeşi kalırmış, bütün mirası kızın amcası alırmış. Bu doğru mu?
– Örneğin, bir erkek vefat etse, vefat edenin annesi, hanımı hayattaysa, bir kızı varsa, bir de kızın amcası varsa kızın amcası ne kadar alır?

Değerli kardeşimiz,

Bu bilgi hatalıdır. Vefat eden kişini sadece bir kızı varsa, bu kız mirasın tamamının yarısını alır. Bu nedenle kız çocuğunun hiçbir durumda mirastan mahrumiyeti diye bir durum söz konusu olmaz.

İslam miras hukukunun yerleşik sistemine göre tek başına babasına mirasçı olan kız mirasın yarısını alır. Eğer kızlar birden fazla ise mirasın üçte ikisini aralarında eşit biçimde paylaşırlar. Erkek kardeşleri varsa erkek iki, kız bir hisse esasına göre mirası bölüşürler. (bk. Nisa 4/11)

Ayrıca kız belirli hisse sahiplerinden artan mirası hisselerine göre paylaşanlardan (ashâb-ı red) biridir.

Öte yandan kız, ana bir erkek veya kız kardeşleri mirastan düşürürken öz ve baba bir kız kardeşleri asabe yapar.

Kızının varlığı sebebiyle miras bırakanın annesinin hissesi altıda bir olarak gerçekleşir; kız miras bırakanın eşinin hissesini yarıya, yani dörtte birden sekizde bire, kocanın hissesini de ikide birden dörtte bire indirir.

Soruda geçen duruma göre miras taksimi şöyle olur:

Kızı: 12/24

Hanımı: 3/24

Annesi: 4/24

Erkek kardeşi: 5/24

Demek ki, sadece bir kızı olan kişi vefat ettiğinde, erkek kardeşi mirasın tamamını değil, varisler haklarını aldıktan sonra kalanı alır.

Muhtemelen bu mana yanlış olarak, sanki bütün mirasın tamamını alır şeklinde anlaşılmış olabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Mirastan kadına az mı veriliyor, niçin?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed