Vahiy Peygamberin vefatına kadar devam mı etti?
Değerli kardeşimiz,
Rivayetlerden anlaşıldığına göre Peygamber Efendimizin (asm) vefatına kadar vahyin gelmesi devam etmiştir. Bu konudaki bir rivayeti aşağıya alıyoruz.
Hz. Enes (ra) şöyle dedi:
إنَّ اللَّه عزَّ وجلَّ تَابعَ الوحْيَ على رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَبْلَ وَفَاتِهِ ، حتَّى تُوُفِّى أكْثَرَ مَا كَانَ الْوَحْيُ
“Allah Teâlâ, Peygamber’in vefatından önce vahyi sıklaştırdı. Öyle ki Peygamber (asm) vahyin en sık geldiği bir sırada vefat etti.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 1; Müslim, Tefsîr 2)
Müslim’in rivayetinde, vahyin en çok, Hz. Peygamber (asm)’in vefat ettiği gün geldiği kaydı bulunmaktadır. Buhârî’den alınmış bu rivayette ise, “gün kaydı” yoktur. “Vahyin pek sıklaştığı bir sırada” denilmesi tarihi gerçeğe daha uygun gözükmektedir.
Hz. Peygamber (asm)’in son zamanlarında vahyin sıklaşması, İslam toplum yapısının ve grup grup gelip Müslüman olan insanların ihtiyaçları ve problemleri dolayısıyladır. Artık sistem tamamlanmaktadır. Bu yoğunluk, bir taraftan da Hz. Peygamber’in dünyadan ayrılma zamanının oldukca yakınlaştığının işaretidir.
Nevevî merhumun muhaddislerin Tefsir ve Kur’an ile ilgili bölümlerde naklettikleri bu hadisi, ömrün sonunda hayrı arttırmak konusunda zikretmesi, bu uygulamanın sünnetullaha da uygun düştüğünü göstermek, mevzuyu böylece daha da güçlendirmek istemesiyle açıklanabilir. Halkımızın “Gidecekle öleceği çok çalıştırırlar.” sözü de bu genel kaidenin bir başka şekilde tesbit ve itirafıdır. O hâlde son anlarında bile hayra, ibadete yönelmeyenlerin gafleti ve tabii zararı pek büyük olacak demektir.
Buna göre;
1. Hz. Peygamber (asm) vefat etmeden önce vahyin sıklaşması, son demlerde hayrın arttırılmasını teşvik eden ilahi bir uygulamadır.
2. Son fırsatları olsun değerlendirmeye bakmak lazımdır. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., Hadis No: 116)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder