Tevrat ve İncil’den alıntılar yapan bir tefsire güvenebilir miyiz?
Soru Detayı– Tevrat ve İncil’den (tahrif edilmiş kitaplardan) alıntılar yapılmış, bir tefsire güvenebilir miyiz?
– Diyanet’in Kur’an Yolu tefsirini okuyorum ve bazı ayetlerin açıklamalarında İncil veya Tevrat’tan alıntılar görüyorum. Yani tahrif edilmiş, insanlarca değiştirilmiş kitaplardan alıntılar yaparak Kuran’ın açıklanmış, bu açıklamalara biz ne kadar güvenebiliriz?
– Tahrif edilmiş, değiştirilmiş, uydurulmuş bilgilerin Kuran gibi yüce bir kitabın açıklanmasında kullanılması ne kadar doğru?
Değerli kardeşimiz,
Tevrat ve İncil’deki hususlar İsrailiyat olarak bilinir. İslam’a / Kur’an’a uygun olan bilgileri kabul edilebilir. Aykırı olanları ise reddedilir.
Bir rivayete göre, Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur:“Ehl-i kitabın verdiği bilgileri ne tasdik edin ne de yalanlayın.”(Abdurrezzâk, Musannef, 6/111) Yani açıkça doğru olduğu belli ise, bu takdirde yalanlamakla hata etmiş olursunuz. Şayet doğru olmadığı açık ise, bu takdirde onları tasdik etmek hatadır.
Bu konuda İsrailiyat bilgilerinden söz etmeyen çok az tefsir kaynağı vardır. Bu sebeple, bir kaynakta eski semavi kitaplardan alıntılar var diye onu kötüleyemeyiz. Önemli olan bu İsrailiyat bilgilerinin doğru olup olmamasıdır. Genellikle kaynaklarda bu tür bilgiler ahkam, helal-haram dışında kalan bilgilerdir. Müslümanlara hüsnüzan etmek gerekir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– “İsrailiyat’tan bazı şeyler alabilirsiniz.” diye hadis var mıdır …
– Siz Ehli Kitabı ne tasdik edin ne de yalanlayın, ne demektir …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder