Teravih namazı, dört rekatta bir selam verilerek kılınıyorsa, her selamdan sonra tekrar niyet etmek gerekir mi?
Soru DetayıTeravih namazına niyet ettik ve imamla dört rekatı kıldık ve tekral ayağa kalkıpta imama uymak için tekrar niyet lazım mı, yoksa zaten en başında niyet ettik o olur mu?..
Değerli kardeşimiz,
Hanefi fukahâsı, “Teravihin her dört rekatı için niyet etmek gerekir mi?” sualinin cevabında ihtilaf etmiştir. İbn-i Abidin bu meseleyle ilgili ihtilafi ve müftâbih kavli şöyle izah etmiştir:
“Hülâsa’da ‘Sahih olan kavle göre, her dört rekatta niyet etmek şarttır. Çünkü her dört rekât başlı başına bir namazdır.’ cevabı verilmiştir.
Haniye’de ise, ‘Esah kavle göre şart değildir. Zira bütün teravih bir namaz mesabesindedir.’
Tatarhaniye’de de böyledir’ denilmektedir.
Zahirine bakılırsa, hilaf niyetin aslıyla ilgilidir. Bana kalırsa, sahih olan kavil birincidir. Çünkü teravih kılan kimse selâm vermekle hakikaten namazdan çıkmıştır. Binaenaleyh yeniden namaza girmek için mutlaka niyet lazımdır.”(Ibn-i Abidin- Reddü’l Muhtar, III/90)
Bildiğiniz gibi namaza dil ile niyet etmek şart değildir. Namaz kılacağını bilmek de niyettir. Bu nedenle teravih namazında veya diğer namazlarda kılınan namazın ne olduğunu bilmek, niyet demektir.
Ayrıca vesvese etmemek için “Teravih namazının her iki rek`atında teravih namazına niyet etmek gerekmez. Çünkü 20 rek`attan ibaret teravih namazı, bir tek namaz hükmündedir. Bunun için namaza başlarken yapılan niyet kâfidir.” görüşüyle de amel edilebilir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder