Tembellikten namaz kılmamak günah mıdır?

Soru Detayı

– Tembellikten dolayı namaz kılmamak büyük günah mıdır?
– Böyle yapan kimse kafir olur mu?

Değerli kardeşimiz,

Namaz kılmamak büyük günahlardandır; buna rağmen namaz kılmayan kişi kâfir olmaz, sadece günahkâr olur. Allah dilerse onu affeder, dilerse cezalandırır.

Namaz; Kur’an, hadis ve İcma’ ile sabit olan kesin bir farzdır. Aklı başında, erginlik çağına girmiş olan her Müslüman için, edası lazım gelen pek yüksek bir vazifedir. Bu mühim farz ibadeti yerine getirenler, Allah Teâlâ’nın pek çok lütuf ve inayetlerine ererler.

Namazın farz oluşunu inkâr etmek, mümini dinden çıkarır. Ancak farz olduğunu inkâr etmeksizin tembellikten dolayı bu ibadeti yapmayan kimseler ise, manevi yönden büyük zarar ve kayıplara uğrarlar.

Kur’ân-ı Kerîm’de birçok âyette, müminler namaz kılmakla emredilmişlerdir. Namazın müminler üzerine kat’î bir borç ve vazife olduğunu ise, şu ayet-i kerîme bildirmektedir:

“Muhakkak namaz, vakitlendirilmiş (belli vakitlere tahsis edilmiş) olarak müminlere farz olmuştur.” (Nisâ, 4/103).

Hadis-i şerifte ise, bu hususta şöyle buyrulur:

“Allah Teâlâ Müslüman olan her erkek ve kadına, günde beş vakit namazı farz kılmıştır.”[Mecmuatü’l-Enhur (Şerhû Damad), İhya Neşri, 1/68; bk Buhari, Zekat, 1, 64]

Namaz, Hicretten on sekiz ay evvel, Mi’rac Gecesi’nde beş vakit olarak farz kılınmıştır. Mi’rac’tan evvel de Resûlüllah Efendimiz (asm) ve müminler namaz kılarlardı. Fakat kılınan bu namazlar, günde (sabah-akşam olmak üzere) iki vakitten ibaretti; ayrıca da farz değil, mendub idi.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Ömründe hiç namaz kılmayanın akıbeti nedir? Hayatıyla inkar etmiş mi oluyor?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed