Teheccüd, evvabin gibi gece ve akşam nafileleri sesli kılınabilir mi?

Soru Detayı

– Ayrıca sabah, akşam ve yatsı namazlarında, imama sonradan uyan kimse kendi kıldığı rekatları sesli okuyabilir mi?

Değerli kardeşimiz,

Gece nafile namazını kılan kimse sesli de sessiz de okuyabilir.(V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/697). Hz. Aişe’den nakledildiğine göre, “Resulullah (a.s.m) gece namazlarını kılarken bazen sesli bazen de sessiz kılardı.” Bu hadis, Buharî dışındaki diğer kütübü sitte kaynaklarında yer almıştır.(bk. Neylu’l-Evtar, 3/59).

Tabii ki, sesli okuduğu zaman, uyuyan insanların uyumalarına mani olmayacak şekilde sesi ayarlamak gerekir.

Tek başına farz namazları kılan kimse de cehrî / sesli okunan namazlarda –sesli okumak daha faziletli olmakla birlikte– sesli veya sessiz okuyabilir. Fakat öğle, ikindi namazlarını sessiz okumak, imam için olduğu gibi münferit için de zorunludur.(bk. el-Lubab, 1/77).

Mesbuk, imamdan sonra namazın geri kalan kısmını kılarken münferit/tek başına kılan kimse gibidir. Tek başına namaz kılan kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarını, ister sesli ister sessiz okuyabildiği gibi, mesbuk da bu namazlarını imamdan sonra sessiz de sesli de okuyabilir. Ancak başka kimselerin de olduğu bir yerde, özellikle cami ve mescitlerde tek başına namaz kılanın sesli okuması uygun olmayabilir.

Not:Sesli okumaktan kasıt, başkalarının da duyabileceği bir sesle okumak. Sessiz okumaktan kasıt ise, sadece kendi duyabileceği bir sesle okumaktır.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed