Tahiyyatı okurken işaret parmağının kaldırılması ve ezan okunurken tırnakları gözlere sürme konusunda bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Ezan okunurken tırnakların göze sürülmesi ile ilgili farklı görüşler olmakla birlikte, bu konuda İbni Abidin’de zayıf bir rivayet bulunmaktadır.
İlk “Eşhedü enne Muhammeden ResüIullah” cümlesinde “salle’llahu aleyke Ya Resûlellah” yani “Allah sana af ve merhamet eylesin ey Allah’ın Resûlü” ;
İkincisinde ise “Karret aynî bike ya Resûlellah” yani “Seninle mesut oldum, yüzüm gözüm aydınlığa erdi ey Allah’ın Resûlü” demek müstehaptır.
Bunu söyleyen kimse sonra her iki baş parmağının tırnaklarını gözleri üzerine koyarak, “Allahumme metti’nî bi’s-sem’i ve’l-besar” yani “Allah’ım! İşitmekle ve görmekle nimetlendir, faydalandır.” derse, Efendimiz (s.a.s.), cennete doğru o kimsenin delili olur.
Kitabu’l-Firdevs’de ise “her iki baş parmağının” ifadesinden önce, “Kim ezanda, Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah cümlesini işitince ‘Allahumme metti’nî bi’s-sem’i ve’l-besar’ derse, onun önderi ve cennet saflarına koyanı ben olurum.” denilmektedir. [bk. İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar Ale’d-Dü’rri’l-Muhtar, (Trc. Ahmet Davudoğlu ), I/398]
Ayrıca, baş parmakların göze sürülmeden önce öpülmesi de ifade edilmiştir. (bk. İbn. Abidin, Haşiyetü Reddül Muhtar, I/398)
İlave bilgi için tıklayınz:
Teşehhüdde işaret parmağının kladırılması konusunda bilgi verir misiniz?
Ezan okunurken dinlemek, ezan lafızlarını tekrarlamak, ezana saygı göstermek hakkında bilgi verir misiniz?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder