Tahiyyatı okuduktan sonra abdesti bozulan ne yapar?

Soru Detayı

– Namazın son rekatı tahiyyat okunduktan sonra abdesti kaçan biri (ben tehiyyat bittiği için namaz tamamdır, iadesi gerekmez biliyorum, iadesi gerekirse onu da belirtin) selâm için imamı beklemeli mi, yoksa kendisi imamdan bağımsız selam verip namazı bitirmeli mi?
– Ayrıca, namaz sonu tesbihatı camiden çıkmadan abdestsiz yapabilir mi, yoksa camiden hemen çıkmalı mı?

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

Namazda son oturumun ve teşehhüdün (tahiyyatın) hükmü konusunda farklı içtihatlar var.

Hanefilere göre farz olan, teşehhüt miktarı oturmaktır. Bundan sonra selam vererek veya namaz dışı bir harekette bulunarak namazdan çıkılabilir. Sizin durumunuzda Hanefi mezhebine göre namazınız tamamdır.

Diğer mezheplerde teşehhüt ve ilk selam, bazılarında iki tarafa selam farz diyenler vardır.

İmama uyarak namaz kılan bir kimsenin, teşehhüdü okuduktan sonra abdesti bozulursa, kendisi namazdan uygun bir hareketle çıkar, başkalarını rahatsız etmeden dışarı çıkabilecek ise çıkıp abdest alır, geldiğinde imam namazı bitirmiş ise imama uymuş gibi namazını tamamlar.

Cevap 2:

Müslümanların bir zaruret bulunmadıkça içeride kalmak, belli bir zaman geçirmek üzere abdestsiz olarak camiye girmeleri caiz değildir. Bir ihtiyaç, iş ve zaruret söz konusu olduğunda, camiye abdestsiz olarak girilip çıkılabilir, bir müddet kalınabilir. Mesela, cami içinde bir iş gören, tamir vs. yapan Müslüman ustanın, girmek için abdest alması gerekmez. Keza ihtiyaca binaen camide yatıp kalkan Müslümanların da her zaman abdestli olmaları gerekli ve mümkün değildir.

Cemaati rahatsız etmeden çıkmak mümkün ise abdesti bozulan camiden çıkar; tesbihatı abdestli olmadan yapmak caizdir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed