Tahiyyatı iki kez okumak sehiv secdesi gerektirir mi?
Soru Detayı– İlk ve son oturuşta tahiyyatı iki kez okumak sehiv secdesi gerektirir mi?
Değerli kardeşimiz,
Namazda, unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması, bir vacibin terk edilmesi veya geciktirilmesi hâlinde; noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir.
Namazların ilk oturuşunda Tahiyyat okunduktan sonra kalkılması gereken bir namazda “Allahümme salli ala Muhammed” diyen kişi İmam-ı Azam’a göre farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamam olur. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre bu durumda sehiv secdesi gerekmez (Kâsânî, Bedâi‘, 1/164).
Ayrıca verilen bilgiye göre, üç veya dört rekâtlı namazların son oturuşta teşehhüdü -sehven– terk etmek, secde-i sehiv gerektirir. İster selamdan önce ister selamdan sonra hatırlasın teşehhüdü okur ve selamdan sonra secde-i sehiv yapar. Bu vaciptir.
İlk teşehhüdün unutulması da böyledir, burada da istihsanen secde-i sehiv gerekir. (Kâsanî, el-Bedayı’, 1/167).
Bazı alimlere göre ilk ve son teşehhüd arasında bir fark yoktur. Hepsini veya bir kısmını terk etmek sehiv secdesini gerektirir. (bk. el-Bahru’r-Raik, 2/102).
Namazın son oturuşunda tahiyyatı iki kere okumanın sehiv secdesini gerektirmediğine dair alimlerin görüşleri de vardır. (bk. el-Bahru’r-Raik, 2/105).
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder