Tacize uğradım, ölmek istiyorum, ne yapayım?

Soru Detayı

– 15 yaşında tacize uğramış bir kızım, ölmek istiyorum. 
– Ne yapayım, ailem ilgilenmiyor, ne tavsiye edersiniz?

Değerli kardeşimiz,

Maruz kaldığınız taciz, bu yaşta tek başına üstesinden gelinecek bir durum değildir. Çünkü bu, bir travmadır. Bundan dolayı bu gibi bir travma sonrası yaşanan stres bozukluğu, depresyon, kaygı bozukluğu kişinin hayatını en çok etkileyen psikolojik sorunların başında gelir.

Bunun için aileniz ilgilenmezse, güvendiğiniz bir yakınınıza, mesela teyze, hala, nine, yenge veya yine güvendiğiniz başka bir ablaya konuyu açıp, ondan destek alarak bir ruh sağlığı uzmanına gidin. Eğer öğrenci iseniz, okulunuzda güvendiğiniz bir kadın öğretmene konuyu açıp ondan yardım isteyin.

Aileniz ve çevreniz yine de umursamaz davranırsa, sizi taciz eden kişi, muhtemelen bir şekilde rahatsızlık vermeye devam edecektir. Hatta tacizini daha da ileriye taşıyacaktır. Bunun için, olaya asla sessiz kalmayın. Güvendiğiniz birisiyle, bir kız arkadaşınız vb ile birlikte en yakın emniyet güçlerine durumu bildirin. Bundan çekinmeyin ve korkamayın.

Bu süreçte tacizci ile aynı ortamda, evde, okulda mahallede, semtte kalmamaya özen gösterin.

Emniyetin sizi yönlendireceği kadın psikoloğa yaşadıklarınızı, hissettiklerinizi ve düşündüklerinizi çekinmeden açık ve net bir şekilde anlatın. Bu, size çok iyi gelecektir. Ancak bunun dışında konuyu başka kimselere, özellikle öğretmeniniz ve akrabanız bile olsa hiçbir erkeğe anlatmayın.

Siz ne yaparsanız yapın, yaşadığınız o travmatik olayı değiştiremezsiniz. Geçmişi geri getirip düzeltemezsiniz. Ama olayın size yaşattığı acı verici düşünce ve duyguları değiştirebilir ve böylece geçmişte kalan olayla doğru baş edebilirsiniz. Zaten şu an itibariyle sizi de rahatsız eden ve intiharın eşiğine getiren, olayın kendisinden ziyade yaşattığı duygu ve düşüncelerdir.

Bundan kurtulmak için yaşanılan acıları sürekli düşünmek yerine, yaşadıklarınızla ilgili düşüncelerinizi ve duygularınızı düzenlerseniz, büyük oranda rahatlayacaksınız.

Bu süreçte ilk değiştirmeniz gereken düşünce, taciz veya tecavüze uğrayan kişi dinen günahkâr olmadığı gibi, hukuken de sorumlu değildir.

Ayrıca böyle bir olaya maruz kaldığı için de asla kirli, değersiz, sevilmeyi hak etmeyen birisi olmadığıdır. Bunun için siz de kendinizi kirli ve pis görüp utanmayın. Siz değil, size bu kötülüğü yapan kişi kirlidir, günahkâr ve mesuldür. Allah’ın yanında temiz ve değerli olduğunuzu, böyle bir saldırıya maruz kaldığınız için de ayrıca mazlum olduğunuzu düşünün ve başınız dik bir şekilde hayatınıza devam edin.

Böyle düşünür ve inanırsanız, hayata daha çok bağlı kalırsınız. Çünkü bu süreçte asıl tehlike, kişinin toplumda var olan yanlış bir anlayıştan dolayı kendisini kirli görüp, intiharı düşünmesidir. Bundan dolayı, kendinize temiz olduğunuzu, başkaları ne derse dersin Allah’ın yanında masum olduğunuzu, böyle bir saldırının genç bir hanım kızı asla kirli yapmayacağını sık sık telkin edin.

Ayrıca unutmayın, tacize uğramak değil, ama intihar etmek çok büyük bir günahtır.

Siz asla kirli olmadığınız gibi, suçlu da değilsiniz. Yani kendinizi suçlu da görmeyin, örneğin “kaçabilirdim, izin vermeyebilirdim, bağırabilirdim, yanına gitmeyebilirdim, tepki verebilirdim” gibi sözlerle kendinize yüklenmeyin. O anki travmanın etkisi ile çocuk denecek yaşta bir hanım kızın çaresiz kalması, tepkisiz kalması onu suçlu yapmaz. Onu koruyamayan ailesi, çevresi ve bu işte dolaylı da olsa sorumluluğu olan toplum suçludur. Ayrıca öngörmemiş olmanız da sizi suçlu yapmaz. Çünkü sizin hiçbir fiiliniz, karşı tarafa sizi taciz etme hakkını vermez.

İlerisi için endişe etmeyin. 15 yaşında küçük bir hanım kızın tacize uğraması, onun ileride iş, meslek, evlilik ve aile saygınlığına zarar vermez. Başarılı bir hanım, iyi bir eş, saygın bir anne olmasına engel bir durum yoktur. Biraz daha büyüdüğünüzde, bunu siz de anlayacaksınız. Bunun için, geçmişi değil, ilerisini düşünün, toplumda saygın bir yer edinmek için daha çok gayret gösterin.

İdealleriniz olsun, hayalleriniz olun: İyi bir kul, iyi bir anne, iyi bir ev hanımı, iyi bir öğretmen vb. olmayı hayal edin ve o hayallerinize ulaşmak için yapmanız gerekenleri düşünün.

Yaşadığınız olaydan dolayı, korku ve kaygının hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin. Ancak olaydan ders alarak, bundan sonra tehlikelere karşı daha dikkatli olmanızda fayda var:
– Tacizciden uzak durmak,
– Güvenmediğiniz bir erkekle sakin bir yerlere gitmemek,
– Mahremiyetinizi korumak, tesettüre dikkat etmek,
– Nikâh düşen hiçbir erkekle, –akraba dahi olsa- tek başınıza aynı ortamda bulunmamak gibi.
– Kimsenin size dokunmasına izin vermemek,
– Taciz eden olursa bağırmak, tepki vermek ve oradan hızla kaçmak gibi…

Acı bir olaya maruz kalan kişi, Allah’tan sabır dileyip dua ve ibadetlerine daha sıkı sarılırsa, Allah da ona dayanma gücü verecektir. Hatta maruz kaldığı bu acı, sabretmek şartıyla, varsa eğer günahları, onarı da affedecektir. Onun için sık sık dua edin ve Allah’ın yardımını isteyin.

Yüce Rabbimiz Bakara 153. ayette bizi, sabır ederek kendisinden yardım istemeye davet eder:

“Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım isteyin! Çünkü Allah, sabredenlerle beraberdir.”(Bakara, 2/153)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed