Sürekli seyahat eden seferi midir?

Soru Detayı

– Sürekli seyahat eden otobüs şöförleri ve gemide çalışanlar, namazlarını seferi hükümlerine göre, kısaltarak mı kılmalıdır?

Değerli kardeşimiz,

On beş günden fazla kalmaya niyet ettiğiniz yerlerde, namazları tam kılarsınız.

Bir insanın seferi sayılması için ne kadar yol alması gerekir? Bu soruya iki şekilde cevap veriliyor:

1.Mesafeyi esas alanlar. Bu anlayışa göre 90 km. kadar bir yolculuğa çıkılırsa, seferi sayılacağından namazlarını kısaltır.

2. Zamanı esas alanlar. Bunlara göre üç gün yolculuk yapmak kişiyi seferi yapar. Günlük yürüme toplam 6 saat kabul edildiğinden 3 X 6 = 18 saatlik bir seyahat durumunda seferilik durumu ortaya çıkar. Bu durumda namazlarını kısaltabilir. Yoksa kısaltamazlar.

İkamet ettiği belli bir yeri olan, ama senenin çoğunu seyahat ederek geçiren birisi, kendi evinin olduğu ve oturduğu şehri veya beldeyi ikametgâh olarak kabul eder. Bu ikamet ettiği yerde namazlarını tam olarak kılar.

Bundan sonra çıktığı yolculuklarda, mesafeyi veya zamanı esas almasına göre, seferi olacağından dört rekatlı farz namazlarını kısaltarak kılar. Eğer bu yolculuk esnasında bir şehir veya beldede on beş günden fazla kalırsa namazını tam kılar. Bu yolculuk esnasında on beş günden az kaldığı her yerde namazlarını kısaltarak kılar. Yani evinden çıktıktan sonra evine dönünceye kadar namazlarını kısaltır. Sadece on beş günden fazla kalacağı belli olan yerde kısaltmadan tam kılar. (bk. Celal Yıldırım, İslam Fıkhı, 1/463-464)

İlave bilgi için tıklayınız:

– SEFERİLİK.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed