Sure okunurken yapılan hatalar namazı bozar mı? Hata yaptığımız zaman, sureyi baştan tekrar okumak sehiv secdesini gerektirir mi?

Soru Detayı

Namazlarda sure okurken örneğin kelimenin içinde geçen bir harfi yanlış okuduğumuzda namaz bozulur mu? Yanlış söylediğimiz bir kelimeyi daha sonra tekrar dönüp düzeltebilir miyiz? Diyelim bir sure okumaya başladım, fakat okucağım sure bu değil, bu sureyi kesip esas okuyacağım sureye gecebilir miyim? Bu tip konularda nelere dikkat etmeliyiz?..

Değerli kardeşimiz,

El-Fevaid kitabında deniliyor ki:

“Namazda kıraatte fahiş hata yaptıktan sonra dönüp onu doğru okuyan kimsenin namazı bozulmaz. İ’rablarda da hatâ yapıp sonra bunu düzeltenin de namazı caizdir.” (bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/285-286.)

Namazlarda okunan sürelerda hata yapılırsa bakılır, eğer mana bozuyorsa namaz bozulur; mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz.

Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.

Kişi bir ayete veya sureye başladığı zaman, eğer ezberinde ise artık ona devam etmesi gerekir; okumayı düşündüğü sureye geçmez.

İlave bilgi için tıklayınız:

Bazı kimseler Fatiha suresinin 5. ve 6. ayetlerini “ihdinessıratalmüstakim sıratallezine” şeklinde okuyorlar. Bunun “ihdinessiratalmüstakim siratallezine” şeklinde okunması gerekmez mi?..

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed