Sünnet namazlar sesli kılınabilir mi?

Soru Detayı

– Akşam namazının 3. rekatında ve yatsı namazının 3 ve 4. rekatlarında tek başına namaz kılan kıratları sesli okuyabilir mi?
– Sessiz namazları sesli okursa ne yapmalıdır?

Değerli kardeşimiz,

İbadetlerde aslolanteabbudîliktir; yani nasıl emredilmişse, Resûlullah (asm) nasıl yapmış ise o şekilde yapmaktır. Nasıl ki öğle namazının farzı dört rekat iken akşam namazınınki üç rekat kılınıyor ise, cemaatle kılınan namazların bazısında sesli bazısında sessiz okunmasının sebebi de aynıdır.

Hz. Peygamber (asm) böyle yaptığı, Müslümanlara böyle yapmalarını emrettiği için biz de onun yaptığı gibi yapmakla mükellefiz. Zira Hz. Peygamber (asm), diğer ibadetlerde olduğu gibi namaz ibadetinin de nasıl yapılacağını, nerede ve nasıl kıraat, tesbih, tahmit ve dua okunacağını göstermiş ve buyurmuştur:

“Benim namaz kılışımı gördüğünüz gibi namaz kılınız!” (Buhârî, Ezan, 18)

Bu itibarla tek başına namaz kılan bir kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse sesli / cehrî kıraat yaparak dilerse gizli okuyarak kılar. Gece kılacağı nafile / sünnet namazlarda da hüküm böyledir.

Fakat öğle ile ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı bütün nafile / sünnet namazlarda gizli okuması vaciptir.(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/163, 545). Zira sessiz okunması gereken namazlarda kıraatin bir başka kimsenin duyacağı kadar bir sesle okumak vacibi terk etme anlamına gelir. Ancak dudaklar oynatılarak sadece kişinin kendi duyacağı şekilde okumasında bir sakınca yoktur.

Buna göre kıraatin sesli okunduğu namazlarda sesli okunabilir, kıraatin gizli okunduğu namazlarda ise ancak kişinin kendi duyacağı şekilde ses yükseltilebilir.

Sessiz namazları sesli okumaya gelince:

Tek başına namaz kılarken öğle ve ikindi namazları ile gündüz kılınan sünnet namazlarda gizli okumak yani kendisi işitebilecek derecede diliyle telaffuz etmek, namazın vaciplerindendir. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 2/163, 545)

Namazın vaciplerinden herhangi birinin bilerek terk edilmesi durumunda namazın yeniden kılınması; unutularak yapılmaması halinde ise sehiv secdesi yapılması gerekir.

Dolayısıyla gizli okunması gereken yerde, açıktan okuyan kişi, bunu bilerek yapmışsa namazını yeniden kılmalı; farkında olmadan yapmışsa namazın sonunda sehiv secdesi yapmalıdır. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 2/545)

İlave bilgi için tıklayınız:

– Namazlarda kıraatin, gündüz gizli gece sesli okunmasının hikmeti …
– Münferit namaz kılanın kıraatinde ses düzeyi nasıl olmalı …

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed