Şükür secdesinin bir duası var mı?

Değerli kardeşimiz,

Şükür; nimeti bilip nimet vereni anmak ve övmek demektir. Şükür secdesi bir nimete kavuşmaktan veya bir sıkıntı ve musîbetten kurtulmaktan dolayı kıbleye yönelerek ve tekbir alınarak tilâvet secdesi gibi yapılan bir secdedir.

Ebû Bekre (r.a)’den rivayete göre,

“Hz. Peygamber (s.a.s) sevindirici bir haber aldığı zaman veya kendisine bir müjde verildiği vakit secdeye kapanırdı.”(Ebu Davud, Cihad, 162; Tirmizi, Siyer 24)

Şükür secdesi müstehaptır; ancak namazdan sonra yapılması mekruhtur. Çünkü işin mâhiyetini bilmeyenler bunun namazın bir parçası olduğunu sanabilirler. Bu gibi inanışa yol açabilen her türlü mübah iş ise mekruh olur. Şükür secdesinin mekruh vakitler dışında yapılması gerekir. (İbn Abidîn, Reddül-Muhtar, Mısır t.y., I, 344, 731; eş-Şürünbülâlî, el-Zübâb, s. 85 vd.).

Râvi Sa’d İbnu Ebi Vakkas: Resulullah (sav) ile birlikte Mekke’den çıktık. Medine’ye gitmeyi arzu ediyorduk. Yolun bir yerine (Azvera’ya) ulaşınca, Aleyhissalatu vesselam ellerini kaldırıp Allah’a dua etti ve secdeye kapandı. Uzun müddet öyle kaldı. Sonra kalkıp yeniden ellerini kaldırdı, bir müddet (öyle kaldı). Sonra tekrar secdeye kapandı. Bu şekilde üç kere secde yaptı. Sonra dedi ki:

“Ben Rabbimden talepte bulundum ve ümmetime şefaat ettim. Rabbim, ümmetimin üçte birini bana verdi. Ben de Rabbim için şükür secdesine kapandım. Sonra başımı yerden kaldırıp, ümmetim lehinde tekrar (mağfiret için) talepte bulundum, bana ümmetimin üçte birini daha verdi, ben de Rabbime şükür secdesinde bulundum. Sonra başımı kaldırdım ümmetim için tekrar talepte bulundum, bana ümmetimin son üçte birini de verdi, ben de Rabbime şükür secdesine kapandım.” [Ebu Davud, Cihad 174, (2775)]

Râvi Abdullah İbnu Gannam el-Beyazi: Resulullah (sav) buyurdular ki:

“Kim sabaha erdiği zaman: “Allah’ım, benimle veya mahlukatından herhangi biriyle hangi nimet sabaha ermişse bu sendendir. Sen birsin, ortağın yoktur, hamdler sanadır, şükür sanadır.” derse, o günkü şükür borcunu ödemiştir. Kim de aynı şeyler akşama erince söylerse o da o geceki şükür borcunu eda eder.” [Ebu Davud, Edeb 110, (5073)]

Şükür secdesi için özel bir dua bilmiyoruz. Ancak şükür için yapılan dualar, secdede veya secdeden kalktıktan sonra yapılabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Secdede Türkçe dua edilebilir mi? Farz namazlarda duanın ölçüsü nedir?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed