Sövene sövmek, günah mı?
Soru Detayı– Senin hakkına giren birinin aynı şekilde hakkına girersen haram olur mu?
– Mesela seni söven birine sövsen haram olur mu?
Değerli kardeşimiz,
“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel olan davranışla sav; o zaman bir de göreceksin ki seninle aranızda düşmanlık bulunan kimse kesinlikle sıcak bir dost oluvermiş! Bu sonuca ancak sabırlı olanlar ulaşabilir, yine buna ancak (erdemlerde) büyük pay sahibi olanlar ulaşabilir.”(Fussilet, 41/34-35)
“Ama unutmayın ki haksızlığın karşılığı, yapılan haksızlık kadar olabilir, fazlası helal olmaz. Bununla beraber kim affeder, haksızlık edenle arasını düzeltirse onun da mükâfatı artık Allah’a yaraşan tarzda olur. Şu kesindir ki Allah zalimleri sevmez.”(Şura, 42/40)
Bu ayetlerin muhtevasında yer alan farklı noktalar farklı sonuçlara göredir.
Çünkü affetmek bazen müspet sonuçlar doğurduğu gibi, bazen de menfi sonuçlara yol açabilir. Eğer fitnenin sönmesine yol açacaksa affedilir, eğer fitneyi körükleyecek ve haksız olanın cüretini arttıracaksa ceza verilmesi istenebilir. Mesela:
İlk ayetlerde teşvik edilen affın sonucu son derece yapıcı ve müspettir. Öyle ki düşmanı dost yapar.
İkinci ayette affın yanında aynı karşılığın verilmesine izin verilmesi ise, muhtemel zararlı sonuçları def etmeye yöneliktir.
Örneğin rivayete göre, Hz. Peygamberin (asm) hanımlarından Hz. Zeyneb validemiz, -Resulullah’ın huzurunda– Hz. Aişe’ye kötü sözler söylemiş, Efendimiz de (asm) bunu yapmamasını tembih ettiği hâlde o aynı şeyleri tekrar etmeye devam etmiştir. Bunun üzerine Peygamberimiz (asm) “Ya Aişe! Sen de hakkını alabilirsin.” diye buyurmuş. (bk. Razi, Şura 40. ayetin tefsiri)
Fakat burada:
– Hz. Peygamberin (asm) uyarısını dikkate almamış.
– Üstelik kötü söz söylemekte ısrar etmiş.
– Buna rağmen Hz. Peygamber (asm) sessiz kalsaydı, Zeyneb validemiz için bir teşvik olma ihtimali olurdu.
– Buna rağmen konuyla ilgili ayetlerin çoğunda olduğu gibi, bu ayette de affa güçlü vurgular yapılmış.
Bütün bu ve benzeri sebeplerden ötürü karşılık verme yerine sabır göstermek, dinin genel ruhuna, nezaketine daha uygun ve daha mutabıktır.
– Şayet öfkemiz bizi zorlayacak olursa bu takdirde söylenen kötü söz kişinin şahsıyla ilgili ise, aynısını söylemekle iktifa etmek gerekir.
İlgili ayetlerde ifade edildiği üzere, bir söz yerine iki söz söylemek“mazlum iken bizi zalim duruma düşürebilir.”
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder