Sol tarafa yatarak dua edilemez mi?
Soru Detayı– Sağ tarafa yatarak dua edilebildiğine göre sola yatarak da dua edilir mi?
“Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191)
– Bu ayetten hareketle sol tarafa yatarak dua edilemez mi?
Değerli kardeşimiz,
Uyumak isteyen kişinin sağ tarafına yatması sünnettir. Ayrıca yartarken dua etmek de sünnettir. Bu nedenle bir şekilde sol tarafına yatan kişi de dua edebilir ve eder.
Ayete gelince:
ِAyette zikredilen “cunubihim = yanları üzerinde” ifadesinden sağ veya sol yanın tayini yapılmamıştır. Bu mutlak ifadeden şu yorumlar yapılabilir:
a) Ayetteki “Zikir” mefhumu hem bildiğimiz zikir hem de namaz manasında algılanmıştır. Çünkü genel olarak ibadet / ubudiyet, kulluk üç şekilde yapılır:
Kalbin tasdiki, lisanın ikrarı ve organların amelleri.
b) Ayette yer alan “Allah’ı zikrederler” mealindeki cümle ile lisanın ibadetine; “kıymada, oturarak ve yanları üzerinde” mealindeki ifade ile uzuv ve organların ibadetlerine, “Göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler.” mealindeki ifade ile de kalbin, fikrin ve ruhun ubudiyetine işaret edilmiştir. Zaten insan bunlardan ibarettir. (bk. Razi, ilgili ayetin tefsiri)
c) Namaz kılan bir kimse ayakta duramıyorsa, yerde iki yanı üzerinde (sırt üstü) yatarak kılar. Hanefiler daha çok bu görüşü benimsemişlerdir.
d)“Yanlar” tabiri, her iki yanı üzerinde sırayla yatabilir. İlk defa sol yanı üzerinde yatabilir diyenler yanında, daha çok -sağın önceliği sebebiyle- önce sağ yanı üzerinde olmazsa sol yanı üzerinde yatar. Bu görüş daha çok Maliki ve Şafii mezhebine aittir.
Bir rivayete göre, İmam Malik, bağdaş kurarak oturmayı tercih etmiştir. Yine bir rivayete göre, İmam Şafii teşehhüdde olduğu gibi –mümkünse– iki diz üzerinde durur demiştir. (bk. Razi, Kurtubî, ilgili ayetin tefsiri).
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder