Sineklerin mikrop taşımadığı, aksine hastalıklardan koruduğu doğru mu?
Soru Detayı– Üstad Bediüzzaman’ın birazdan belirteceğim şeyi söylemesinin hikmeti nedir?
– Bediüzzaman Hazretleri Latif Nükteler adlı eserinde;
“Sineklerin insanın gözüne görünmeyen hastalıkların mikroplarını ve madde-i semmiyeyi temizlemekle sinekler muvazzaftırlar. Değil mikropların nâkileleri, bilakis muzır mikropları mass, yani emmek ve yemek ile o mikropları imha, o madde-i semmiyeyi istihaleye uğratırlar. Çok sâri hastalıkların önünü alırlar. “ ifade ettiği gibi sineklerin mikrop taşımadığı bilakis hastalıklardan muhafaza ettiğini beyan ediyor.” diyor.
– Fakat biz sıtma hastalığının sivrisineklerin mikropları taşımasından dolayı kaynaklandığını biliyoruz. Bediüzzaman Hazretlerinin bu ifadelerini nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Bediüzzaman Hazretleri karasineklerin mikropları temizlediğini nazara veriyor. Sivrisinekleri de “pis ve kirli kanı emmekle vazifeli haccamlar (kan alıcılar)” olarak vasıflandırıyor.
Anopheles cinsi sivrisineğin yaklaşık 400 türü bulunmaktadır. Bunların içerisinden 30 türünün dişileri mikrop taşıyıcıdır.
Hüküm ekseriyete göre verilir. Mikrop taşıyıcı yüz on civarındadır. Bunların da sadece dişileri taşıyıcı olunca, oran yüzde beşin altına düşer.
İstatistikte bu oran dikkate alınmayacak önemdedir.
Dolayısıyla Üstad bu sözü ekseriyeti dikkate alarak söylemiş olabilir.
Bazı ilmî kitaplarda sivrisineğin tükürüğünün bakterileri eriterek öldürme özelliğinden bahsedilmektedir. Bu konular aslında araştırılması gereken konulardır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder