Sınavların cevaplarını vermek kul hakkı olur mu?
Soru Detayı– Ben lise son sınıftan bir kardeşinizim. Okulda yazılı sınavlar oluyor ama bazı sınavların cevaplarını veriyorlar herkes tam puan alıyor. Ben 2 tanesi hariç hiçbirinde dinlemedim cevapları, bildiğimi işaretleyip geçtim.
– Ama o 2 tanesi Edebiyat ve Almanca dersiydi. Bunları okulda anlatmıyorlar ama sınavı var. Ve anlatılmayan konuya çalışmak istemiyorum. Bu konuların anlatılmamasını sınıfça kararlaştırarak almıştık yanlış hatırlamıyorsam, çünkü üniversite sınavında sorulmayacak o konular bizim branşa, yani sadece okulun verdiği bir karar değil biz öğrenciler de istemedik ama istemesek bile yazılı sınavına girmek zorundayız. Beleşten tam puan alıp geçiyoruz. – Burada kul hakkı var mıdır?
– Karne notu üniversite sınavını etkileyen bir şey, ondan beleşten tam puan alıp sınava girenlerin hakkına girmek istemiyorum.
– Çevremde de duyuyorum böyle not yükseltenleri, yazılı kağıdını okumadan tam puan verenleri. Onların yüksek puanı olunca bizi geçerler ve bu istenmeyen bir şey. Bize de beleşten tam puan verip geçiriyorlar.
– Ne yapacağım, kul hakkına girmekten çok korkuyorum aklımdan çıkmıyor bu düşünceler. Bugün Edebiyat ve Almanca yazılı kağıdını doldururken çok kötü hissettim, bile bile kul hakkı yemişim gibi.
Değerli kardeşimiz,
Üniversite imtihanına girenlerin aynı şartlara tabi olmaları, başarı için yapılması gereken ne ise onun tamamının yapmasına fırsat verilmesi gerekir.
Bu eşitliği hile yoluyla bozmak caiz değildir ve bu yüzden hakkı olan giremez, hakkı olmayan girerse kul hakkı yenmiş olur.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder