Selamı yayarsam sevgi hisseder miyim?

Soru Detayı

– Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız.” (Müslim, Îmân 93. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 131; Tirmizî, İsti‘zân 1; İbni Mâce, Mukaddime 6, Edeb 11)
– Sevgi hissim normalde yok. Selam vere vere sevgi hissi içimde uyanır mı?

Değerli kardeşimiz,

Kalplerimizi barıştıran, birbirimizi sevdiren ve dostluğumuzu var eden Allah’tır. Bu hadis-i şeriften anladığımıza göre, bunların bir yolu da selamlaşmaktır.

Selam esenlik, barış, selamette kalma manasına gelir. Selam veren adam, muhatabına: “Benden yana hiçbir endişen olmasın, sana benden zarar gelmez. Ben barış adamıyım…” gibi bir mesajı seslendirmiş oluyor.

Bunun manasına bilmezse bile, zaman içerisinden söylediğimiz manalar, kalbinde, duygularında yer almaya başlar ve kendisi de muhatabına karşı dil ile söylediği sevgi dolu selam ifadesinden sevgi potansiyeline sahip olur.

Tabii ki, asıl olan selamın ne demek olduğunu bilmek bu konuda azıcık bir zahmet çekmek gerekir.

Demek ki, selam; dostluğun, kardeşliğin, tevazunun ve insanlarla medenî ilişki kurmanın vesilesi ve ilk adımıdır. Başka hiçbir söz ve kelime, selamın yerini tutmaz, onu asla tam olarak karşılamaz.

Müminler birbirinin kardeşidir. Bu kardeşlik, nesep kardeşliğinden daha önde kabul edilir. Bir anne ve babadan olan kardeşler nasıl birbirlerini severler ve himaye ederlerse, din kardeşi olan müminlerin de birbirlerini aynı şekilde Allah için sevmeleri ve himaye etmeleri gerekir.

Sevgi, kuru bir sözden ibaret değildir. Seven ile sevilen arasındaki dostluk ve kardeşliğin pek çok gerekleri vardır. Sevginin bu gerekleri ihtiyari olmayıp yerine getirilmesi zorunlu şeylerdir. Bunlar farz, vacib veya sünnet ya da müstehap cinsinden şeyler olabilir.

Dolayısıyla, müminlerin birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken vazifeler bu sevginin temelini oluşturur. Din kardeşlerine karşı görevlerini yapmayanlar sevginin gereklerini yerine getirmemiş, bu yüzden kâmil bir mümin olma vasfını elde edememiş olurlar.

İşte müminlerin karşılıklı selamlaşmaları, özellikle aralarında selamı yaymaları bu sevginin sebeplerinden biridir. Çünkü selam, barışıklığın, dostluğun, karşılıklı konuşmaya ve anlaşmaya hazır oluşun ilk göstergesidir; böyle değilse bile gerçekte böyle olması gerektiğini çağrıştırır.

Bu hadisten hareketle, büyük muhaddis Tîbî’nin de ifade ettiği gibi, selamı yaymak sevginin sebebi, sevgi imanın kemalinin ve i’lâ-i kelimetullâhın yani Allah’ın dinini her şeyin üstünde tutmanın ve onu bütün yeryüzüne hakim kılmak için var gücüyle çalışmanın sebebidir ki, bu gerçek müminliktir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed