Secdeye gidince başı ağrıyan kişi, secdeyi nasıl yapmalı?
Soru Detayı1. Bir kimse baş ağrısı yüzünden secdeye eğilebiliyor, ama secdeyi çok hafifçe yapıyor, eğer alnı yerin katılığını hissedecek şekilde secde yaparsa başı ağarmaya başlıyor ve bunun için de secdeyi çok hafifçe yapıyor. Yani alnı yerin katılığını hissetmiyor, eğer hissedecek şekilde yapsa başı ağrımaya başlıyor. Ama eğer bu kimse 25 cm geçmeyecek şekilde 5-6 tane kitap koyarak bunun üzerine secde yaparsa başı ağrımıyor ve normal şekilde, yani alnı kitabın katılığını, sertliğini hissedecek şekilde secde yapabiliyor.
– Bu kimsenin kitap koyarak secde yapması mı gerekir veya yere hafifçe secde etmesi yeterli midir?
– Kitap falan koyarak işi zorlaştırmaya gerek yok mu? Yere hafifçe secde etmesi yeterli mi?
2. Eğer bir kimse 4-5 tane kitap koyarak bunun üzerine secde yapıyorsa, ellerini kitabın üzerine mi yoksa yere mi koymalı? Her ikisi de uygun mu?
Değerli kardeşimiz,
Dinimizde sorumluluklar, kulun gücüne göre belirlenmiş(bk. Bakara, 2/286);gücü aşan durumlar için kolaylaştırma ilkesi getirilmiştir. (bk. Bakara, 2/185)
Namazın rükünlerinden herhangi birini yerine getirmeye engel olan rahatsızlıklar da kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. Buna göre;
Namazın rükünlerinin zaruri bir durum engel olmadığı sürece, imkan nisbetinde yerine getirmek gerekir. Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar.
Herhangi bir sağlık probleminden ötürü secdeyi tam anlamıyla yerine getiremeyen bir kimse, secdeye varır gibi başını hafifçe aşağıya eğerek namazını kılabilir. Secde etmek için rahle, kitap, yastık gibi bir şey de koymaz.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder