Secdeye giderken dizlerden önce ellerin konulacağına dair hadis var mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Secdeye giderken, hadis-i şerif gereğince önce dizleri sonra elleri yere koymak gerekir. Rasûlüllah (asm)’ın bu konuda, ellerin dizlerden önce konulmasını emreden hadisleri varsa da bunların daha sonra neshedildiği hakkındaki rivayetler daha güçlüdür. Ancak, İmam Malik, söz konusu hadisler uyarınca secdeye inerken önce ellerin, sonra dizlerin konması görüşündedir. Hanefi ve Şafiîler ise şu hadise göre amel ederler:

Vail b. Hucur’dan; Rasûlüllah’ı secde ederken dizlerini ellerinden önce koyduğunu, secdeden kalkarken de ellerini dizlerinden önce kaldırdığını gördüm.” (Ebû Davud, II, 5)

Hanefi Mezhebi’ne göre secdeye varıldığında önce dizler, sonra eller, sonra burun, sonra da alın yere konulur. Kalkıldığında ise önce alın, sonra burun, sonra eller, sonra da dizler kaldırılır.

Tabii bu tertip sıhhati yerinde bulunan kimseler içindir. Ayağı ya da kolları romatizma ya da benzeri bir hastalıktan muzdarip bulunan kimsenin kolayına nasıl geliyorsa öyle hareket eder. Mesela:

Rükûa varırken belini tam doğrultamıyorsa, tutabildiği ölçüde bir durum alır, kendini zorlamaz. Secdeye vardığında önce dizlerini yere koyamıyorsa, önce ellerini koyup öylece secdeye varmayı sağlar. (Et-Tebyîn – El-Bedayi.)

Secdede eller tam kulak hizasına konulur, parmaklar kıbleye doğru tutulur. Ayakların parmakları da aynı hükme girer. Erkekler bu sırada karınlarını uyluklarından biraz ayırıp yüksekçe tutarken, kadınların bunun aksine karınlarını uyluklarıyla bitiştirirler. Erkekler yine bu durumda kollarını yere sermeyip biraz yüksekçe tutarken, kadınlar bunun aksini yapar. (El-Hulasa – Fetâvâ-yi Hindiyye; bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı)

İlave bilgi için tıklayınız:

– SECDE.

– Namazı kılmanın adabı nasıldır, farz ve vacipleri, sünnet ve adabları gibi hususlara bağlı kalınarak namaz nasıl kılınır?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed