Secde yapamayan, namazı yere oturarak mı sandalyede mi kılar?
Soru Detayı– Ayakta durabilen rükû yapabilen sadece dizindeki rahatsızlıktan dolayı secde yapamayan hasta nasıl namaz kılmalıdır, namazı nasıl geçerli olur?
– Dizindeki rahatsızlıktan dolayı dizlerini kıramıyor, o yüzden secde yapamıyor, ama ayakta durabiliyor ve rüku yapabiliyor.
Değerli kardeşimiz,
Dinimizde sorumluluklar kulun gücüne göre belirlenmiş(Bakara, 2/286),gücü aşan durumlar için kolaylaştırma ilkesi getirilmiştir. (Bakara, 2/185) Namazın rükünlerinden herhangi birini yerine getirmeye engel olan rahatsızlıklar da kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. (Ebu Davud, Salat, 181)
Buna göre, namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan, namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar.
Nitekim Hz. Peygamber (asm), nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabiye “Namazı ayakta kıl, güç yetiremezsen oturarak kıl, buna da güç yetiremezsen yan üzere yaslanarak kıl.” buyurmuştur. (Buhari, Taksiru’s-salat, 19)
Buna göre;
Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar.
Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar. (Merğinani, el-Hidaye, II, 83-85; Mevsıli, el-İhtiyar, I, 260)
Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder.
Ayakta durmaya gücü yetmeyen, ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak kılar, rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir.
Unutulmamalıdır ki, kişi Rabbine ibadet ederken hem özde samimi olmalı hem de dinin belirlediği şekil şartlarını tam olarak yerine getirmeye özen göstermelidir.
Bu sebeple namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretler, kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır. Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak derecedeki rahatsızlıklar meşru mazeret olarak görülmemelidir.
Öte yandan üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılmasının, cami doku ve kültürüyle bağdaşmayacağı da bilinmelidir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder