Sarhoş olmayacak ölçüde alkol alan kişi, bu halde namaz kılabilir mi?

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki alkollü içkiler ve uyuşturucu maddeler dinen haram kılınmıştır: Rasûl-i Ekrem (asm) şöyle buyuruyor:

“Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.”(Tirmizi, Eşribe, 3; Ebû Dâvûd, Eşribe, 5; Nesâi, Eşribe, 25)

“Bir farakı sarhoş eden şeyin bir avucu da haramdır.”(Ahmed, Müsned, 6/71, 72, 131)

“Farak” takriben 43,5 kg.lık bir ölçü kabıdır.

Bu nedenle bir Müslümanın alkollü içki içmesi ve uyuşturucu kullanması düşünülemez. Ancak bu haramı işleyen kişi bunun haramlığını inkar etmediği müddetçe Müslümandır; bu nedenle ibadetleri yerine getirme mükellefiyetinden kurtulamaz. Zira her emir ve yasak müstakil bir borçtur.

Bununla birlikte ibadet bir idrak ve şuur işidir. Bunun içindir ki  bütün ibadetlerde Müslüman olmanın ve buluğ çağına ulaşmanın yanında akıllı olmak şart koşulmuştur. İbadetlerin makbul olması için  ibadet niyetiyle ve ihlasla yapılması gerekir. Bu nedenle namaz kılacak  oruç tutacak kimsenin ne dediğini  ne yaptığını bilecek kadar ayık olması, aklının başında bulunması gerekir. Yüce Allâh Nisa suresinin 43. ayetinde,

“Ey iman edenler! Sarhoşken  ne dediğinizi bilene kadar namaza yaklaşmayın…”

buyurmuştur. Bu itibarla  alkol alan kişi  ne dediğini bilecek kadar sarhoş değilse namazlarını kılması gerekir. Aynı şekilde imsak vaktinde ne dediğini bilecek kadar ayık olan kişi orucunu tutması gerekir.

Sarhoş olduğu için bu ibadetleri yerine getiremeyen kimsenin, işlemiş olduğu hem içki günahından hem de farzları zamanında yerine getirmeme günahından dolayı tövbe etmesi ve daha sonra da o ibadetleri kaza etmesi gerekir.

Umarız ki, zamanında, eksiksiz ve layıkıyle kılınan bir namaz, namazı kılanın günah işlemesine de engel olur:

“Sana vahyedilen kitabı okuyup tebliğ et, namazı hakkıyla ifa et! Muhakkak ki namaz, insanı, ahlâk dışı davranışlardan, meşrû olmayan işlerden uzak tutar. Allah’ı namazla anmak, elbette en büyük fazilettir. Allah bütün işlediklerinizi bilir.”(Ankebut, 29/45)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed