Şafii birisi, imamın kıraatini düzeltirse, okuması gereken Fatiha’yı baştan mı okumalıdır?
Soru Detayı– Şafi olan bir kimse, kıraat ederken takılan imamı düzeltirse, okuması gereken Fatiha’yı baştan tekrar okumalı mıdır?
– Bu durumda sehiv secdesi gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
Şafii Mezhebi’ne göre, imamın takıldığı yeri hatırlatmak için imamın -okuyamadığından dolayı– durmak / sükût etmek zorunda kaldığı zamanını beklemek gerekir. İşte bu şekilde imam sükût ettiği / okumayı bıraktığı zaman, hatırlatmada bulunan kişinin –en sahih olan görüşe göre- kıraatı / okuması kesintiye uğramış sayılmaz. Kaldığı yerden devam eder. Fakat imam okumaya devam etmek için –durmayıp– hâlâ ilgili ayeti tekrar etmekle meşgul ise hatırlatmada bulunan kişinin kıraatı / okuması kesintiye uğramış sayılır ve Fatiha’yı baştan alması gerekir. (bk. el-Muğnî, 2/305-şamile-; V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/13)
el-Muğnî’de, “-tartışmalı bir konu olduğundan- her durumda Fatiha’yı baştan almak daha uygundur.” görüşüne yer verilmiştir. (el-Muğnî, a.g.y)
Şafi Mezhebi’ne göre, imama uyanların da Fatiha’yı okuması farz olduğundan -onda bir kusur olduğu takdirde- sehiv secdesi ile telafi edilmez.
İlave bilgi için tıklayınız:
– İmam Şafii’ye göre, Fatiha’nın gayrındaki hata namazı bozmaz…
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder