Şafi mezhebine göre namaza başlarken, rükuya giderken ve secdeye varırken elleri kaldırmanın hükmü nedir?
Soru DetayıNamazda elleri kaldırmanın hükmü nedir? Namaza başlarken, rükuya giderken ve secdeye varırken elleri kaldırmamak herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet verir mi? Namazın sahihlik derecesi ne olur?
Değerli kardeşimiz,
Tahrim tekbiri / namaza başlama tekbiri alırken, rükûya giderken ve rükûdan kalkarken ellerin kaldırılması sünnettir.
Bu sünneti yerine getirmenin keyfiyeti şöyledir:
Ellerin ayaları kibleye doğru açılıp parmaklar yayılmalıdır. Baş parmaklar kulak memeleri hizasında olup ellerin ayaları açık olmalıdır. (Bu esnada avuç içlerinin de kıbleye yönelik olması müstehaptır.)
İbn Ömer şöyle rivayet ediyor:
‘Hz. Peygamber namaza durduğu zaman ellerini omuzları hizasına kadar kaldırır, sonra tekbir alırdı. Rükûa gitmek istediği zaman da, rükûdan kalktığı zaman da böyle yapardı. Fakat secdeye gittiğinde ve secdeden kalktığında böyle yapmazdı.’ (Büyük Şafii Fıkhı, Dr. Mustafa el-Hin, Dr. Mustafa el-Buğa, Ali eş-Şerbeci, Çeviren: Ali Arslan)
Buna göre, Şafilerde, imam olsun, imama uysun, tek başına kılsın cemaat halinde bulunsun, kadın veya erkek olsun her namaz kılan, namaza başlarken, tekbir getirip rükuya giderken, rükudan başını kaldırırken ellerini omuzları hizasına kadar kaldırır. (el-Ümm, refü’l-yedeyn fi’t-tekbîr: 1/103, 104)
Ancak bu tekbir namazın hey’at sünnetlerindendir. Terk edildiğinde sehiv secdesi gerekmez, namaz geçerli olur. Ama sünnet terk edilmiş olur.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder