Ruhu veya bedeni ilk yaratılan kimdir? Allah, Hz. Havva’yı neden Hz. Âdem gibi ayrıca yaratmamış da Hz. Âdem’in kaburga kemiğinden yaratmıştır?
Soru DetayıRuhu ilk yaratılan insan kimdir; Hz.Âdem mi yoksa Hz.Muhammed mi? Bedeni ilk yaratılan insan Hz.Âdem midir? Hz. Havva, Hz.Âdem’in kaburgasından mı çıkmıştır?
Değerli kardeşimiz,
İlk yaratılan insan ruhu Peygamber Efendimiz (asm)’in ruhudur. Bedeni ilk yaratılan insan da Hz. Âdem (as)’dir.
İnsanlık âlemi, aile dediğimiz karşılıklı sevgi ve hürmet esasına dayanan bir müesseseye muhtaçtır. Bunun sağlanması, insanlığın kurtulması anlamına gelir. İşte Hz. Âdem (as)’dan hanımının yaratılması, kudret-i İlahiyenin ayrı bir delilidir. Fakat önemli olan Allah’ın Hz. Âdem’in noksanlığını tamamlayacak ve sıkıntısını giderecek hanımının yaratılmasını haber vermektir.
“Sizi bir tek nefisten yaratan, onunla sükûnet bulsun diye eşini de ondan yaratan Allah’tır. O, eşini kucaklayıp sarılınca (ona yaklaşınca), eşi hafif bir yük yüklendi (hâmile kaldı). Bir müddet böyle geçti, derken yükü ağırlaştı. O vakit ikisi birden Rableri olan Allah’a şöyle dua ettiler: ‘Eğer bize salih bir evlat verirsen, biz muhakkak şükredenlerden olacağız.’ “(A’raf, 7/189)
Burada ise bu hitabı doğrudan doğruya günahlardan sakınma emri takip ediyor. Bunu da özellikle kadınların yaratılışı ile beraber yaratılış delili takip ediyor ki; bunda “Ey insanlar! Artık büsbütün sakınma dönemine girmeniz ve aşağıda gelecek tarzda tekliflerin (yükümlülüklerin) zevk ve hikmetinin manevi hazzını anlamanızın sırası geldi ve sakınma konularının en önemlilerinden birisi de kadınlar konusudur.” gibi düzgün ve edebî bir anlatım vardır.
Hz. Âdem,
“Şüphesiz Allah Âdem’i seçerek üstün kıldı.” (Âl-i İmran, 3/33). Ve
“Allah Âdemi topraktan yarattı. Sonra ona ‘Ol!..’ dedi ve o da oluverdi.” (Âl-i imran, 3/59)
âyetlerinden anlaşıldığı üzere, topraktan seçilerek yaratılmıştır. Hz. Havva da, Âdem’in kendisinden ayrılarak yaratılmıştır. Bu mânâ hadislerde
“Havva, Âdem’in bir kaburga kemiğinden yaratıldı.”(Buhari, Nikah 79; Müslim, Reda 65; Tirmizi, Talak 12; Darimi, Nikah 45; Ahmed b. Hanbel, II/428, 449, 530 ve V/164.)
diye nakledilmiştir ki, bir yarılma mânâsına gelir. Ve bu mânâ eşlik ilişkisinin temeli demektir. Bir sahih hadiste şöyle buyurulmuştur:
“Kadın bir kaburga kemiği gibidir. Kadın bir kaburga kemiğinden, bir eğri kaburga kemiğinden yaratıldı, onu doğrultmaya kalkarsan kırarsın, kırılması da boşanmasıdır.”(Müslim, Reda 64; Nesai, Nikah 15; Ahmed b. Hanbel, II/168.)
Burada “eğri kaburga kemiği”, bu yarılmaya işaret etmekle beraber, erkekle kadın arasındaki tabiat uyumsuzluğuna ve kadınların erkekleştirilmeye kalkışılması, onları kırıp atmak demek olduğuna dair uyarıyı içeren bir misaldir. Bundan başka bu kısımlara ayrılmanın, cennetteki yaratılış başlangıcında meydana geldiği de hadislerde yer almıştır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder