Peygamberimiz, yerinden kalkarken dua etmeyi tavsiye etmiş midir?

Soru Detayı

– Peygamberimiz, kişi yerinden kalkarken “Sübhaneke Allahümme Rabbi vebi hamdike la ilahe illa ente estağfiruke ve etübi ileyk.” duasını okumasını tavsiye etmiş midir?

Değerli kardeşimiz,

Peygamberimiz (asm), “Bir mecliste gürültü çıkarıp olumsuz şeyler konuşan kişi kalkmadan önceSübhanekellahümme ve bihamdike lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbü ileyk.’ derse, o mecliste konuştuğu şeyler affedilir.” buyurmuştur.(Tirmizi, Daavat, 39)

Ebu Davud’da geçen rivayetler ise şöyledir:

“(Bir takım) kelimeler vardır ki bir kişi meclisinden kalkarken onları okuyacak olursa, o kişiden (bu mecliste sadır olan hatalar) bu kelimeler sebebiyle mutlaka affedilmiş olur. Bir kimse bu kelimeleri bir hayır ya da zikir meclisinde okursa, bu meclis bu kelimeler sebebiyle o kimse için ha­yırla sonuçlanmış olur. Tıpkı sayfa üzerinde mühür basılır gibi (bu meclisin sonuna da hayır mührü basılmış olur. Sözü geçen kelimeler şunlardır:)

“Sübhanekellâhümme ve bihamdike; lâ ilahe illâ ente; estağfiruke ve etûbu ileyk: Ey Allah’ım seni (noksan sıfatlardan) tenzih ederim. Senden başka (hakiki) bir ilah yoktur, senden af diliyor ve sana tövbe ediyorum.”(Ebu Davud, Edeb 32)

Rasûlullah (asm) meclisten kalkmak istediği zaman (meclisin sonunda “Sübhanekellâhümme ve bihamdik, eşhedü enlâ ilahe illâ ente estağ­firuke ve etûbe ileyk: Ey Allah’ım seni (şanına yakışmayan her sıfattan) tenzih ederim. Senden başka (gerçek) bir ilah olmadığına şahitlik ede­rim. Senden af dilerim ve sana tövbe ediyorum.”derdi.

Bir gün Rasûlullah (asm.) meclisinden kalkarken bu kelimeleri oku­yunca orada bulunan) bir adam:

Ey Allah’ın Rasulü, sen (bugün) daha önce söylemediğin bir söz söylüyorsun (bu sözü niçin söylüyorsun?) dedi de:

(Rasûlullah) (asm)

– “Mecliste (geçen süre içerisinde orada bulunanlardan sadır) olan hataları örter (de onun için bunları söylüyorum).” buyurdu. (Ebu Davud, Edeb 32)

Bu konuyla ilgili hadis-i şeriflerde sözü geçen duaların, bir meclisten kalkarken okunması halinde, okuyan kimsenin o mecliste işlediği küçük günahlara kefaret olacağı ifade edilmektedir.

Bu mevzuda Hz. Ali’den rivayet edilen bir hadis-i şerif de şu mealdedir:

“Her kim (ahirette) sevabının büyük ölçülerle ölçülebilecek kadar çok olmasını isterse, meclisin sonunda:

Sübhane rabbike rabbil iz­zeti amme yesifûn ve selâmün alel mürselîn ve’l hamdü lillahi rabbil âlemin. (Senin izzet sahibi Rabbin, unların yakıştırdığı nitelemelerden münezzehtir. Bütün peygamberlere selâm olsun! Âlemlerin rabbi olan Allah’a hamdolsun.) desin.”(Saffet, 37/180, 181, 182) desin.(Muhammed b. Allan, el-Fütühatü’r Rabbâniyye, VI, 170-171)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed