Peygamberimiz, mezar başında Kur’an okumuş mudur?

Soru Detayı

– Mezarlıkta Kur’an okumak bidat midir?

Değerli kardeşimiz,

– Hz. Peygamber (a.s.m)’in herhangi bir mezarda Kur’an okuduğuna dair bir bilgiye rastlayamadık.

– Mezarda Kur’an okumak -günah getiren ve dalalet anlamına gelen- bir bidat değildir. Sözlük anlamı itibariyle bidat dense dahi, “biday-ı hasene” türündendir. Çünkü Kur’an okumaktan hasıl olan sevabın ölünün ruhuna ulaşacağı hususu, cumhur-u ulemanın ittifak ettiği bir konudur. Bu konuda en çekingen davranan Şafiiler de vefat edenin ardından okunan Kur’an sevabının ona ulaşacağını kabul ederler.(bk. Nevevî, el-Mecmu, 15/521-522). 

– İanetu’talibin adlı eserde “Kim her Cuma günü anne-babasını veya onlardan birinin kabrini ziyaret eder ve yanlarında Yasin Suresini okursa, okuduğu ayet ve harflerin sayısı kadar  günahları bağışlanır.” mealinde bir hadis rivayet edilmiştir.(bk. İanetu’talibin, 2/162-1418/1997- Hadis için ayrıca bk. Kenzu’l-Ummal, h. no: 45486 ).

– Aynı eserde, Şafiilerin bu konudaki görüşleri şöyle özetlenmiştir:

“Kur’an okunduğu zaman bizzat ölü olan kimse niyet edilirse veya okumanın ardından dua yapılırsa, yahut da ölünün kabri başında okunursa, sevabı kesin olarak gider.” (a.g.e, 3/259).

– El-Ala b. el-Leclac çocuklarına şu vasiyeti yapmıştır:

“Öldüğüm zaman beni kabre/lahde koyun, ardından ‘Bismillahi ve ala milleti Resulillah’ deyin, sonra üzerime hafif hafif toprak atın ve başımın yanında Bakara Suresi’nin baş kısmı (ilk beş ayeti) ile son kısmını (Amenerresulü) okuyun. Abdullah b. Ömer’in bundan hoşlandığını görmüştüm.” (bk. Kenzu’l-Ummal, h. No: 42921).

İlave bilgi için tıklayınız:

– Ölüye Kur’an okumak caiz mi ve faydası var mı?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed