Öğlen namazının zaruri vakti, ikindi namazının sonuna kadar devam eder, ne demektir?

Soru Detayı

– ​Maliki mezhebinde öğlen namazının zaruri vakti ikindi namazının sonuna kadar devam etmesi ne demektir?
– Malikiler dediler ki: bu, öğle namazının ihtiyari vaktidir. Zaruri vaktine gelince bu, ikindinin ihtiyari vaktinin girmesinden, ikindi namazı sığacak kadar bir zaman müstesna olarak günbatımına kadar devam eder. (Abdurrahman El Ceziri)

Değerli kardeşimiz,

Hanefî mezhebi dışındaki mezheplerde namaz vakitleri ihtiyarî ve zarurî olmak üzere iki kısımda ele alınır.

İhtiyarî vakit, vaktin namazının eda edilmesi istenen ilk kısmıdır; zarurî vakit ise, ancak bir mazeret sebebiyle namazın ertelenebileceği o vakit içindeki son zaman dilimidir.

Malikîler ve Şafiîler bütün namazların birer zarurî vaktinin bulunduğunu kabul ederken, Hanbelîlere göre sadece sabah, ikindi ve yatsı namazlarının zarurî vakti vardır. Bu mezheplere göre gayri müslim bir kimsenin İslâm’ı kabul etmesi, bulûğa erme, hayızlı kadının temizlenmesi, akıl hastasının iyileşmesi, baygın kimsenin ayılması ve -bazı fakihlere göre- uyku gibi mazeretler dışında namazlar zarurî vakitlerine ertelenirse günah işlenmiş olur.

Beş vakit namazdan her birinin kendine ayrılan vakit içinde kılınması farz olmakla beraber, bazı özel durumlarda öğle ile ikindi ve akşamla yatsı namazlarının birleştirilerek kılınması câizdir. Buna cem denilir.

İşte soruda geçen durum bununla ilgilidir. Yoksa normal zamanlarla ilgili değildir.

Öğle ve ikindi namazları cem edilince, öğle namazı ikindi namazının vaktinde, ikindi namazından önce kılınır.

Buna göre, ilgili hüküm öğle namazının cem-i tehir edilmesi durumunda bir mazeret halinde kılınabileceği en son vaktinin hükmüdür. Bu vakitten sonra ikindi namazının tamamlanmasıyla akşam namazı vakti girer. O halde namazların cem edilmesi duurmunda, akşam namazı vakti girmeden her iki namaz da kılınmalıdır.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed