Nikah için telefonda vekalet verirken tam olarak ne söylenmeli? Bu esnada kadının yanında da vekalet verdiğine dair iki şahit bulunması gerekli mi? Evlenecek olan erkek, evleneceği kadından vekalet alabilir mi, alabiliyorsa bu süreç nasıl devam eder?..
Değerli kardeşimiz,
Nikah için telefonda vekalet vermek caizdir. Evlenecek bayanın: “Beni falanca adamla evlendirmesi için filanca adamı vekil tayin ediyorum /veya ettim.” demesi yeterlidir.
Ancak evlenecek bayan, Şafii mezhebinde ise, kendisi vekalet veremez. Bu vekaleti kadının babası, yoksa erkek kardeşi, o da yoksa yakınlık sırasına göre erkek bir velisinin vekalet vermesi gerekir. Bu takdirde o erkek: “Velisi bulunduğum falanca kızımızı filanca kimseyle evlendirmesi için şu adamı vekil tayin ettim.” diyecektir. Her iki durumda da vekâleti alan kimse kısaca: “Ben de bana verdiğiniz vekâleti aldım kabul ettim.” diyecektir.
Vekalet alma/verme işlemi sırasında kadının yanında değil, vekâleti alan kimsenin yanında iki şahidin bulunması sünnettir.
Ayrıca vekâlet verildiği zaman mehrin tayin edilmesi de uygun olacaktır. Bilindiği üzere, mehir nikahın şartı değildir. Fakat mutlaka olması gereken bir vecibedir. Daha sonra, özellikle bir ihtilafın vukuunda sıkıntı çekmemek için, nikah esnasında mehrin belirlenmesinde fayda vardır.
İfade edildiği gibi, önce vekâlet verilecek, vekâlet alınacak; daha sonra vekil olan kimse ile damat veya onun vekili arasında nikah akdi yapılacaktır. Nikahta iki şahidin bulunması şarttır.
Türkiyede resmî nikah olmadan imam nikahının kıyılması yasaktır. Aslında bu, hakları korumak için de önemli bir şeydir.
İlave bilgiler için tıklayınız:
Kadın evleneceği erkeğe, evlenmeleri için vekalet verebilir mi?
Bir kızın anne ve babanın rızası olmadan bir erkekle nikah kıyması doğru mudur? Bu nikahın geçerliliği var mıdır?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder