Neml suresi 21. ayete göre hayvanlara ölüm cezası verilebilir mi?

Soru Detayı

– Hz. Süleyman’ın hüdhüd kuşuna ceza vermek istemesi nasıl caiz olur?
– İslam’a göre insanların hayvanlar ile ilişkileri nasıl olmalıdır?
– İslam’da hayvan hakları nelerdir?

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

İslam’da hayvana verilecek herhangi bir ceza söz konusu değildir. Zararı olmayan hiçbir hayvan öldürülemez

İlgili ayetin meali şöyledir:

“(Süleyman) kuşları denetledikten sonra dedi ki: ‘Hüdhüdü neden göremiyorum? Yoksa kayıplardan mı oldu? Onu gerçekten şiddetli azapla cezalandıracağım ya da onu boğazlayacağım veya o, bana apaçık olan isbatlayıcı bir delil getirmelidir.’ (Neml, 27/20-21)

Hz. Süleyman’ın bu konudaki konumu farklıdır. Cinler gibi kuşlar da onun emrinde görev yapan birer asker gibidir. Hüdhüd kuşu su kaynaklarını bulmakla görevli idi. Onun kaybolması ordunun susuz kalmasına sebep olmuştu. Bu yüzden Hz. Süleyman, o ya makul bir mazereti beyan edecek ya da onu cezalandıracağım, demişti.

Bunda şuna da işaret vardır ki, bu orduyu meydana getiren erlerden, kuvvetlerden herhangi birinin kesin bir özre dayanmaksızın ve kumandanından müsaade almaksızın orduyu terk etmesi, büyük bir isyan demektir, ordunun kuvvetini azaltmak mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir hareket, büyük bir cezayı gerektirir. Süleyman Aleyhisselâm, Hüdhüd’ün bir mazeretinden dolayı ayrılmış olduğunu da dikkate alarak, özrüne dair kanaat verecek bir delil getirir, o zaman cezadan kurtulur, demiştir. Çünkü özür, Allah katında ve müsamahakâr olan insanların yanında geçerlidir.

Aşağıda meallerini vereceğimiz ayetlerde, Hz. Davud ve oğlu Hz. Süleyman’a özel bir lütuf olarak kuş, karınca dili öğretilmiş, insan ve cinlerin yanında kuşların da özellikle Hz. Süleyman’ın birer memur olarak emrine verildiği ifade edilmektedir. (bk. Zamahşerî, Taberi, Razî, İbni Kesir, Neml, 202-21. ayetlerin tefsiri)

Bu da kuşların normal bir hayvan değil, Hz. Süleyman ile özel bir ilişki içinde olduğu için, bir memur olarak görevini yerine getirmemesi dolayısıyla hakkında ceza söz konusu edilmiştir.

“Biz sabah akşam kendisiyle zikir ve ibadet etmeleri için dağları, toplu haldeki kuşları onun (Davud’un) hizmetine vermiştik. Her biri onun âhengine katılır, beraber zikrederlerdi.”(Sad, 38/18-19)

“Biz Davud’a ve Süleyman’a ilim verdik. Onlar da: ‘Bizi mümin kullarının çoğuna üstün kılan Allah’a hamd olsun.’ dediler. Süleyman Davud’a vâris oldu ve ‘Ey insanlar, bize kuşların dili öğretildi ve daha her şeyden bolca nasip verildi. Gerçekten bunlar âşikâr lütuflardır.’ dedi. Günün birinde, Süleyman’ın cinlerden, insanlardan ve kuşlardan oluşan orduları toplanmış olup, hepsi birlikte, düzenli olarak kendisi tarafından sevk ediliyordu. Derken Karınca vadisine geldiklerinde, onları gören bir karınca: ‘Ey karıncalar, haydin yuvalarınıza girin. Süleyman ve orduları, sizi fark etmeyerek ezip çiğnemesinler!’ diye seslendi. Onun sesini işiten Süleyman tebessüm ederek: ‘Ya Rabbî, dedi, beni nefsime öyle hâkim kıl ki gerek bana, gerek ebeveynime ihsan ettiğin nimetlere şükredeyim, Seni razı edecek güzel ve makbul işler yapabileyim. Bir de lütfedip beni hayırlı kulların arasına dahil eyle!’(Neml, 27/15-19).

Cevap 2:

Dinimizde Hayvanlara Verilen Ehemmiyet:

Dünyadaki beşerî hayatın kıvam üzere devamı, hayvanlara sıkı sıkıya bağlıdır. Gıda, libas, nakil gibi en zarûrî ihtiyaçlarımızın giderilmesinden, tezyinat ve süslenmeye varıncaya kadar tâlî ihtiyaçlarımızın bile karşılanmasında hayvana muhtacız. Hatta küçük yavrularımızın terbiyesinde hayvanların ve hayvanları temsil eden oyuncakların yeri de düşünülmelidir. Şu halde farklı boyutlarıyla meseleye eğilince hayvansız ne beşerî hayatın, ne de medeni hayatın düşünülemeyeceğini anlarız. Yâni onlar, hayatımızın bir parçası olmakta ve dünyayı onlarla ortaklaşa yaşamak, paylaşmak zorunda kalmaktayız.

– Öyleyse insan için faydalı ve zararlı olan her şeye, fayda ve zararı nisbetinde yer veren, medar-ı bahs eden dînimiz, hayvanlar için neler getirmiştir? 

Hayvanların Korunması:

Çevre sağlığına giren en mühim meselelerden biri de çevredeki tabiî dengedir. Bu dengenin ana unsurlarından biri de hayvandır. Sağlıklı bir çevre için, onun ağaçlandırılıp temiz tutulması ve sularının korunması yeterli değildir. Behemehal hayvanlar yönüyle de ele alınması, gerek ehlî ve gerekse vahşî her çeşit hayvan ve -en azından bir kısım böceklerinin- korunması gerekmektedir. Dinimiz, hem Kur’ân’ın ve hem de Peygamberimizin (aleyhissalâtü vesselâm) diliyle bu mevzuda da irşad ve ikazları çokça yapmıştır. Bunlardan bir kısmını burada sunmaya çalışacağız. 

Hayvan mevzûu, ziyade ehemmiyetine rağmen iyi bilinmediği için, sözü uzun tutarak bir kısım teferruata yer vermemizin hoş karşılanacağını ümîd ederiz. 

1. Kur’ân’da Hayvana Verilen Yer

Kur’ân-ı Kerîm, hayvanların da insanlar gibi birer ümmet olduklarını, Kitap’ta onları da ihmal etmediğini bildirir:

“Yerde yürüyen hayvan ve iki kanadıyla uçan kuşlardan hepsi, ancak sizin gibi ümmetlerdir. Biz Kitap’ta hiçbir şeyi noksan bırakmadık. Sonra ancak Rabbine toplanıp getirilirler.” (En’âm, 6/38).

Âyette, Kitap’ta ihmal edilmedikleri bildirilen hayvanlardansinek (Hacc, 22/73), sivrisinek (Bakara, 2/22), örümcek (Ankebût, 29/41), karınca (Neml, 27/18), arı (Nahl, 16/68), kurt (Yûsuf, 12/13, 14, 17), eşek (Cum’a, 62/5; Bakara, 2/259; Nahl, 16/8), katır (Nahl, 16/8), at (Âl-i İmrân, 3/14; Enfâl, 8/60; Nahl 8), öküz ve inek (Bakara, 2/67-71; En’âm, 6/144, 146; Yûsuf, 10/43, 46), deve (En’âm, 6/144; Gâşiye, 88/17), koyun (En’âm, 6/146; Enbiyâ, 21/78; Tâhâ, 20/18), yılan (Tâhâ, 20/20; A’râf, 7/107 vs.) domuz (Bakara, 2/173; Mâide, 5/60 vs.), maymun (Bakara, 2/65; Mâide, 5/60), köpek (A’râf, 7/176; Kehf, 18/22)gibi pek çok vahşi ve ehlî hayvanın ismi, çeşitli vesîlelerle Kur’ân-ı Kerîm’de zikredilmektedir.

Ayrıca Sûre-i Bakara, Sûre-i Nahl, Sûre-i Ankebût, Sûre-i Neml gibi bâzı sûreler de isimlerini metinde zikri geçen bu hayvanlardan alır. Kur’ân-ı Kerîm, beşer hayatında büyük rol oynayan deve, at, katır gibi bir kısım hayvanlara daha dikkat çekici ifâdelerle yer vererek ehemmiyetlerine parmak basmaktadır:

“Hem kendilerine binesiniz, hem de zînet olsun diye atları, katırları, merkebleri yarattı.” (Nahl, 16/8);

“(O kâfirler ibret gözüyle) bakmazlar mı deveye, nasıl yaratılmış?”(Gâşiye, 88/17);

“Andolsun soluyarak koşanlara (gâzilerin atlarına), o tırnaklarıyla ateş çıkaranlara…” (Âdiyât, 100/1-2) vs. 

2. Hz. Peygamber’in Sünnetinde Hayvanın Yeri

Dinimizin hayvanlarla ilgili tâlimâtını hadisler tamamlar. Bu mevzu üzerine Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) pek çok durmuştur. Onun hayvanla alâkalı olarak vaz’ettiği teferruâta başka dinlerde Hayvanlara gösterilmesi gereken merhametten, eziyet ve hakâreti yasaklamaya; onları sevip okşamaya, gıda ve temizliklerine ihtimâma, yavrularının bakım ve korunmasına kadar hiçbir şeyi ihmal etmemiştir. Bunları kısaca görelim.

İyi Muâmele ve Merhamet

Hayvanlarla ilgili olarak gelen hadislerde en ziyâde onlara karşı almamız gereken tavırla alâkalı olanlar dikkatimizi çeker. Zîra pek çok hadis merhamet ve iyi muâmele üzerinedir. Önce şunu belirtelim ki, iyi davranış ve merhamet, her müslümanda, her hususta bulunması gereken bir vasıftır. Bunun hayvanlara karşı da gösterilmesi ayrıca istenmektedir. Bir hadiste şöyle buyrulur:

“Merhametli olanlara Rahmân (yâni merhamet sâhibi olan Allah) merhamet eder. Yerde olanlara merhametli olun ki, gökte olanlar da (melekler) size rahmet etsinler…” 

Burada geçen “yerde olanlara” tâbirindeki ıtlâkı nazar-ı dikkate alan âlimler “buraya Müslüman, kâfir, hayvan, memlûk… gibi her çeşit canlının dâhil olduğu” hükmünü çıkarmışlardır. Yine mutlak bir ifâde ile: “Merhametten nasîbi olmayanın hayırdan da nasîbi yoktur.” buyrularak daha tehditkâr bir üslûbla merhametli olmak taleb edilmiştir. 

Hayvan Hakları: 

Bâzı hadisler, hayvanların, üzerimizde riâyet etmemiz gereken bir kısım “hakları” olduğunu, bunların ihlâli hâlinde Kıyâmet gününde hesap verileceği ifâde edilmektedir. Üsâme İbn-i Zeyd’e Peygamberimiz (aleyhissalâtü vesselâm):

“Ey Üsâme, acıkan ciğer sâhibi her hayvan husûsunda dikkatli ol, kıyâmet günü Allah’a şikâyet edilirsin.”

demiştir. Hayvan hakları fikrini te’kîd eden bir başka hadiste:

“Eğer hayvanlara yaptığınız haksızlıklardan dolayı Allah sizi affedecek olursa, pek çok affa mazhar kılmış demektir.” buyrulur. 

Sünnet’e göre, hayvanların riâyet edilmesi gereken hakları çeşitlidir ve onlara karşı izhar edilmesi gereken iyi muâmele ve merhamet bunların yerine getirilmesi ile tahakkuk eder. 

Bunların başlıcalarını şöylece sıralayabiliriz: Hayat haklarına riâyet, gıdalarını ihtimam, temizlik ve bakım, yavrularına ihtimam ve hayvan neslinin korunması, fazla yük vurmamak, hayvanları fıtrî vazîfelerinde kullanmak, eziyet etmemek…Şimdi bunları açıklayalım: 

* Hayat Haklarına Riâyet:

Bu, sayıları belli ve mahdud bâzı hayvanlar dışında kalan bütün hayvanların fuzûli yere öldürülmemesi gerektiğini, aksi takdirde mes’ûliyeti mûcib olduğunu ifâde eder. Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) karga, çaylak, akrep, fare, kelb-i akûr / yırtıcıların ve yılan gibi gerek insanlara ve gerekse diğer hayvanlara zararlı olanlar hâriç “ruh sâhibi mahlûkların” faydasız ve keyfi bir şekilde öldürülmesini yasaklamıştır. Dârimî ve Nesâî’nin, “Herhangi bir hayvanı fuzûli yere öldürmenin hükmü.” başlığı altında sundukları bir hadiste Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) şöyle buyurur:

“Haksız olarak serçeyi öldürenden Cenâb-ı Hak kıyâmet günü hesap soracaktır.” Cemâat:

“Kuşun hakkı da nedir?” diye sorunca:

“Onu kesmesi ve sonra da yemesidir.” cevâbını verir. Münâvî, Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm)’ın burada serçeyi zikretmekle, büyük hayvanların hukukunun daha ehemmiyetli olduğuna dikkat çektiğini belirtir.

Bu meyanda kurbağa, karınca, arı, hüdhüd, çekirge gibi bir kısım hayvanların öldürülmesinin de kesin bir lisanla yasaklandığını kaydedelim. Bilhassa karıncalar hususunda ısrarla duran Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm), ısırdığı için karınca yuvasını yaktıran bir peygamberin, “Seni ısıran bir tek karınca idi, sen ise tesbih eden bir ümmeti helâk ettin.” diye vahiy gelerek, Allah tarafından, itâb edildiğini anlatır. O peygamber devrinde ateşle cezânın yasaklanılmamış olabileceğini söyleyen şârihler, bunun İslâm şeriatinde Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm)’ın, “Ateşle azâb vermek, ateşin sâhibine âittir.” hükmüne binaen yasaklandığını ifâde ederler. 

Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm)’ın karınca ve diğer hayvanlar karşısındaki tutumu arkadan gelen nesiller üzerinde fazlasıyla müessir olarak, “hayvanın insan üzerindeki hakkı” fikrini şuur hâline getirmiştir. Rivâyete göre, Ashâb’tan Adiyy İbn-i Hâtim (radıyallâhu anh), ekmek ufalayarak karıncalara atar ve şöyle derdi: “Bu mahluklar komşularımızdır, üzerimizde hakları vardır.”

Fıkıh kitaplarımızın nafaka ile alâkalı bölümlerinde hayvanların nafakalarına da bahis ayrıldığını yer gelmişken belirtmemizde fayda var. Osmanlılar zamanında Makam-ı Meşîhât’ca tedvin edilen “Kitâbu’n-Nafakât”da: “At ve İnek Gibi Hayvanâtın Nafakâtı vs. Beyânındadır” başlığına yer verilir ve bu mes’eleye altı madde tahsîs edilir.

* Gıdalarına İhtimam:

Hayvanlara karşı mesûliyeti mûcib mühim hususlardan biri, onların gıdalarıyla ilgilidir. Susamış bir köpeği sulayan yolcunun bir başka rivâyette kötü yola düşmüş bir kadının Allah’ın rızâsına mazhar olan- ve bütün günahlarının affedilmesiyle ilgili meşhûr hadisten anlaşıldığına göre, hangi hayvana olursa olsun yapılan herhangi bir iyilik makbûl ve sevabı gerektiren bir ameldir. Mezkûr rivâyette Ashâb’tan bir kısmının,

“Yâ Resûlallah, hayvanlara yaptığımız iyilikten dolayı bize ücret de mi var?” diye sorması üzerine Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) şu meşhûr ve dikkat çekici cevabı verir:

“Evet, her bir yaş ciğer sâhibine yapılan iyilik için ücret vardır.” 

Bâzı âlimler bu hadisle kıyas yaparak “yapılan her iyiliğin mükâfatı varsa, her kötülüğün de cezası olacağına”  hükmetmişlerdir. Nitekim, yine meşhur bir başka hadiste, “Kedisini hapsederek açlıktan ölmesine sebep olan kadının, cehennemde bir kedi tarafından tırmalanmak sûretiyle azâba mâruz bırakılacağı” bildirilir.

Hayvanların gıdalarına gösterilmesi gereken ihtimamın ehemmiyetini ifâde eden bu rivâyetlerden ayrı olarak, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in başka tavsiyeleri de mevcuttur. Yolculuk sırasında münbit bir yere uğradığı vakit hayvanın sırtından inerek “otlardan hakkının” verilmesi, otsuz yerlerden de sür’atle geçilmesi emredilmektedir. Hz. Enes: “Bir yerde mola verince, hayvanlarımızın istirahatini sağlayıncaya kadar ibâdet etmezdik” der.

Âlimler bu rivâyetleri esas alarak, yolcu, bir yerde mola verince, hayvanın otunu vermeden, kendisinin yemeğini yememesini müstehab olarak addetmiştir.

* Temizlik ve Bakımı:

Hayvanlarla ilgili vazifeler gıdalarına dikkat etmekle bitmiyor. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) onların temizlik vs. hususlarıyla da ilgilenilmesi için birtakım talimatlar vermiştir. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh)’den gelen bir rivâyette şöyle denmektedir:

“Koyunların burunlarını silin, ağıllarını temizleyin, ağıllarına yakın yerde namaz kılın, zîra onlar cennet hayvanıdır.”

Keza keçilerin temizlenmesi için de emir verildiği bilinmektedir.

Sevâdetu’bnu Rebî’nin bir rivâyetinde sağmal hayvanın sağılması sırasında incitilmemesi için dahi Resûlullah’ın talimât verdiğini görmekteyiz. Rivâyet aynen şöyle:

“Annemle Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm)’a gidip (maddî yardım) taleb ettik. Bize birkaç keçi verilmesini emretti ve anneme şunu tembihledi:

“Oğullarına emret, tırnaklarını kessinler, böylece sağdıkları zaman hayvanları incitmemiş, memelerini kanatmamış olurlar. Yine oğullarına emret ki, yavrularının gıdalarını iyi yapsınlar.”

* Yavruya İhtimam ve Hayvan Neslinin Korunması:

Sevâdetu’bnu Rebî’nin yukarıdaki rivâyetinde görüldüğü üzere, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) hayvan yavrusunun gıdasına dikkat edilmesi için emir vermiştir. Abdullah İbni Amr’dan gelen bir rivâyet de bunu te’yîd eder. Der ki: “Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) bir keçiyi sağmakta olan bir adama uğramıştı, ona: “Ey fülan, sağınca, yavrusu için de süt bırak…” dedi.” Sağmal hayvanları sağarken yavrunun ihmâl edilmemesi hususunu, kendisine uğrayanlara da tembîh etmiştir.

Bundan başka, yavrularla ilgili olarak Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’ın kuş yuvalarının bozulmaması, yumurtalarının ve yavrularının alınmaması için emir verdiğine, alınmış olan yavru ve yumurtaları yerlerine iâde ettirdiğine dâir rivâyetleri nazara alacak olursak, hayvan neslinin korunması hususunda da bâzı tedbirlerin dikkate alındığını anlarız. Bu cümleden olarak Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) tarafından Medîne’nin etrafında belli bir bölgenin haram ilân edilerek, bitkilerinin koparılmasının, hayvanlarının da öldürülmesinin yasaklandığını hatırlatmak isteriz. Ayrıca ilgili yerlerde “avcılıkla” ilgili olarak beyân edilen kerâhetin de hayvan neslinin korunmasına mâtuf olduğunu burada kaydetmede fayda var.

* Fazla Yük Vurmamak:

Bilhassa yük hayvanları için dikkat edilmesi gereken mühim bir husus, onlara vurulan yük miktarının kapasitelerini aşmamasıdır. Ebû’d-Derdâ, fazla yük vurulduğu için yerden kalkmakta zorluk çeken bir deveyi görünce fazlalıkları atarak, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’ın: “Allah bu dilsizler hakkında hayırhah olmanızı tavsiye etmektedir, onlara güçleri seviyesinde yük vurun.” dediğini hatırlatır.

Hz. Âişe’nin bir rivâyetine göre, Vedâ Haccı sırasında, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in berâberine aldığı zevcelerinden Hz. Safiyye’nin yükü, Hz. Âişe’nin yükünden daha ağırdır ve Hz. Âişe’nin devesi, Hz. Safiyye (radıyallâhu anhâ)’nın devesinden daha güçlü kuvvetlidir. Yolda durumu farkeden Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm), Hz. Safiyye’nin yükünün Hz. Âişe’nin devesine, Hz. Âişe’nin yükünün de Hz. Safiyye’nin devesine aktarılmasını emreder.

Hayvanlara vurulacak yük mes’elesinde aynı titizliği gösteren Hz. Ömer’in Mısır’da bir deveye 1.000 rıtıl ağırlığında yük vurulduğunu işitince ilgiliye yazarak: “Bundan böyle 600 rıtıldan fazla yük vurulmamasını” emreder.

* Hayvanları Fıtrî Vazifelerinde Kullanmak:

Hz. Peygamber(aleyhissalâtü vesselâm)’ın bilhassa ehlî hayvanlarla ilgili olarak üzerinde durduğu bir husus, onların fıtrî vazifelerine muvâfık düşmeyen tasarruflardan kaçınmaktır. Zîra bu, onlara herşeyden önce bir eziyet ve işkencedir. Mes’elenin başka mahzurları da mevcuttur. 

Binek hayvanlarını durdurup, üzerinde iken sohbet etmeyi yasaklayan rivâyetin Ebû Dâvud’daki vechinde Resûlullah: “Bunlara sâlimen binin, sâlimen terkedin, onları, yollardaki ve pazarlardaki sohbetlerinizde minber yerine tutmayın, zîra, “Allah onları sizi bir yerden bir yere taşımaları için emrinize amâde kıldı” demektedir. 

Buhârî’nin bir tahrîcinde Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) bu yasağı farklı bir üslûbla ifâde etmektedir. Ebû Hüreyre tarîkiyle gelen rivâyet aynen şöyle:

“Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) bir gün sabah namazını kıldıktan sonra, cemaate yönelerek;

“Adamın biri sığırını sürüyordu ki, bir ara sırtına bindi ve vurmaya başladı. Bunun üzerine hayvancağız (dile gelerek): ‘Biz bunun için yaratılmadık.’ dedi.” buyurdu…

* Eziyet ve İşkenceden Men:

Hayvana şefkat ve iyi muâmelenin tezâhürlerinden biri de onlara eziyet ve işkenceden kaçınmaktır. Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in hayvanlarla ilgili olarak koyduğu mühim yasaklardan biri de budur. Eziyet sadece dövmekle olmayıp çeşitli şekillerde olabileceği için, bütün çeşitleriyle yasaklandığını görmekteyiz. İbni Ömer (radıyallâhu anh) Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in bu yasağını umumî bir ifâde ile: “Nebî (aleyhissalâtü vesselâm) hayvanlara işkence yapanlara lânet etti.” diyerek haber verir.

Diğer rivâyetlerde, yasaklanan muhtelif eziyet çeşitleri belirtilmektedir: “Canlı hayvanların hedef ittihaz edilerek atış yapılması” bilhassa “yüzüne vurularak dövülmesi” ve “yüzünden, kulaktan, burundan enlenmesi” yüzüne dövme (veşm) yapılması” dövüştürülmeleri için “hayvanların kızıştırılmaları”, “binek hayvanını durdurup üzerinden inmeden sohbet yapılması -ki bu davranış hayvanları “sandalye” ve minber ittihaz etmek” olarak tavsîf edilmektedir- hayvanı kulağından tutarak çekmek.

Hz. Âişe’nin anlattığına göre, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) hazîneye âit develerden -(yulara gelmeyen) huysuz bir deve(yi okyaşıp hayırlı olması için dua ettikten sonra) verir ve:

“Ey Âişe bunu al (te’dîb et ve) müşfik ol, zîra şefkat bir şeye girdi mi onu mutlaka güzelleştirir, bir şeyden de çıktı mı onu mutlaka çirkinleştirir.” der. 

Buhârî’nin el-Edebü’l-Müfred’de yaptığı tahricte, Hz. Âişe’nin bindiği deve serkeştir, bu yüzden Hz. Âişe ona vurmaya başlamıştır. Bunun üzerine Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) müdâhale ederek müşfik olmasını vs. istemiştir. 

Bir seferinde arkadan gelen bedevîlerin bineklerini hızlandırmak için bağırmaya ve vurmaya başladıklarını işiten Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) geri dönerek: “Sâkin olun, telâşla eziyet etmede hayır yoktur.” der.

Bu hadislere dayanan âlimler, hayvanı dövme mes’elesinde şu hükmü getirmişlerdir: Hayvan, ayak sürçmesi gibi, sâbık hatasından dolayı ceza olarak dövülemez. Ürkme gibi, müstakbel te’dibi ve terbiyesi için dövülebilir.

Eziyetin belki de en mühimlerinden olan, hayvanların yaralı bırakılmaları da yasaklanmıştır. Bu cümleden olarak avcılıkta, avı öldürücü olmaktan çok, göz çıkarıcı, diş kırıcı olan sopanın kullanılması yasaklanmıştır. Öldürülmesi emredilen zehirli kelerin bir vuruşta öldürülmesinin, iki-üç vuruşta öldürülmesine nazaran daha efdal olacağına dâir rivayet de hayvanların yaralı bırakılarak eziyet çektirilmemesi prensibiyle îzah edilebilir. Ulemanın sebeb olarak kaçabileceği ihtimalini zikretmesi de aynı endişeyi ifâde eder.

Az önce zikredilen, hayvan sağanlara “tırnaklarını kessinler, sağım sırasında uzun tırnaklarla hayvanların memelerini kanatmasınlar” diye Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm)’ın gönderdiği tâlimât da onları eziyetten koruyucu tedbirler meyanında zikre değer.

Keza, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) hayvan boğazlanmadan, yani canlı iken herhangi bir uzvunun kesilmesini de yasaklamıştır. Rivâyetler, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) Medîne’ye geldiği zaman, Medînelilerin çok sevdikleri için, devenin hörgücü ile koyunun kuyruğunu, hayvanlar henüz boğazlanmamışken kesip koparmakta olduklarını bildirir. Bu durumdan haberdâr olan Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm),

“Sağ iken hayvandan koparılan şey meyte hükmündedir (haramdır).”

diyerek mezkûr geleneği yasaklar.

Hayvanı keserken bile ona merhamet etmeyi ve şefkatli olunmasını emreden Resûlullah: “Kesilene merhamet edene, Allah Kıyâmet günü rahmet eder.” müjdesini vermiştir. Kesilen hayvana merhamet cümlesinden olarak, bilhassa bıçağın bilenerek keskinleştirilmesini, hayvanın gözünden saklanmasını ve sür’atle kesilmesini sayar. Hayvanı kesmek üzere yatırıp, bıçak bilemeye başlayan birisine rastladığı vakit Resûlullah ona şöyle müdâhale etmiştir:

“Sen onu iki sefer mi öldürmek istiyorsun? Niye hayvancağızı yatırmadan önce bıçağını bilemedin?”

Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’ın hayvanlara şefkat ve alâkasını gösteren başka rivâyetler de vardır. Bunlardan birinde, yirmi sene hizmetten sonra, yaşlandığı için sâhibi tarafından kesilmek istenen deveyi, bizzat satın alarak salıverdiği ve devenin uzun müddet serbest yaşadığı belirtilir. Bir başka rivâyette, yayılma imkânı olmaksızın, gelişigüzel bağlanmış bir devenin sâhibine, “Bunun hakkında Allah’tan korkmuyor musun?” diyerek müdâhale ettiğini görüyoruz.

Kaydında fayda umduğumuz bir başka vak’ayı Abdullah İbni Ca’fer anlatıyor:

“Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) bir gün Ensardan birinin bahçesine girdi. Orada bir deve vardı. Deve, Resûlullah’ı görünce bir takım sesler çıkardı ve gözlerinden yaşlar aktı. Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) hayvana yaklaşarak başını ve boynunu hörgücüne kadar elleriyle okşadı. Hayvan sakinleşti. Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm): ‘Bunun sâhibi kim?’ diye sordu. Ensâr’dan bir genç gelerek: ‘Deve benimdir ey Allah’ın Resûlü.’ dedi. Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm):

‘Bunu sana mülk kılan Allah’tan bu deve hakkında korkmuyor musun? Hayvan, onu aç bırakıp üstelik de yorduğun için senden şikâyetçi.’ der.”

Resûlullah’ın hayvanlara karşı gösterdiği şefkat örneklerinden bir diğeri, daha ilgi çekici: Bir sefer sırasında, bir ceylanın, güneşin harâretine karşı bir ağacın gölgesine çekilerek uyumakta olduğunu farkeder. Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm) hayvancağızın kimse tarafından rahatsız edilmemesini emreder ve emre uyulur.

Hayvan dâhil bilumum âcizlere şefkat ve iyi muâmelede bulunmaya teşvîk husûsunda, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in şu sözü de burada kayda değer:

“Eğer süt emen çocuklar, beli bükük yaşlılar, otlayan hayvanlar olmasaydı, üzerinize azâb sel gibi gelirdi.”

Harp sırasında bile, düşman eline geçecek endişesiyle hangi çeşitten olursa olsun, hayvan öldürmeyi, “Zira ruh sâhibidirler, kendilerine yapılandan elem duyarlar, onların ise hiçbir kabahati yok.” diyerek reddeden İmâm-ı Şâfii, hükmüne delîl olarak şu hadisi zikreder:

“Haksız yere bir serçe veya daha küçük bir hayvan öldürenden Allah hesap soracaktır.”

* Rahatsız Etmekten Men:

Şunu da belirtelim ki, çevre ile alâkalı bir kısım tavsiye ve tedbîrler aynı zamanda, hayvanların menfaatine râcidir. Onların korunması, rahatsız edilmemesi gözönüne alınmıştır. Sözgelimi Resûlullah(aleyhissalâtü vesselâm) yolculuk sırasında yol üzerine konaklamayı veya küçük ya da büyük abdest bozmayı yasaklarken, sebep olarak: “Zîra yol, hayvanların geçidi, yılan ve vahşilerin sığınağıdır.” demiştir. Bir başka hadiste de “Kırlardaki yeraltı deliklerine abdest bozmayın.” diye emretmiştir. Bu yasağın da o deliklerde yaşayan hayvanata eziyet vermemek maksadına râci olduğu âlimlerce belirtilmiştir.

* Hakaretten Men:

Sünnet, hayvana sadece -çeşitli şekilleriyle- maddî eziyeti yasaklamakla kalmıyor, mânevî eziyeti, sözle yapılacak hakareti de yasaklıyor. Esâsen umûmî bir prensip olarak kendi nefsine, çocuğuna, malına ve hayvanına beddua ve kötü sözü yasaklamış bulunan Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) mes’elenin ciddiyetini ihsas için lânetlenmiş bulunan hayvandan istifa edilmemesini emretmiştir:

“Rivayete göre, bir yolculuk sırasında Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in kulağına bir lanetleme sesi ulaşınca: “Bu da ne?” diye sorar. Kendisine, bir kadının, bindiği hayvana lânet okuduğu haber verilince:

“Üzerindekileri alıp hayvanı salıverin, zîra artık o lânetlenmiştir.” diyerek hayvanın kullanılmamasını emreder ve öyle yapılır.”

Rivayetlerde horoz ve hattâ pire gibi hayvanlara bile lânet okumanın yasaklandığı görülünce, bunun umumîliği anlaşılır.

Hz. Peygamber’in Hayatında Hayvan

Hayvan-insan münâsebetine yukarıda belirtildiği şekilde son derece ehemmiyet veren Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in şahsî hayatında, her gün mübâşeret hâlinde bulunduğu bir kısım hayvanlar mevcuttur. Konumuzun bütünlüğü açısından bir miktar da bunlardan bahsetmeliyiz:

Ebû Kebşeti’l-Enmârî, Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm)’ın turunç ve kızıl güvercini seyretmeyi sevdiğini haber verir. At da çok sevdiği hayvanlar arasındadır. Atın fazîletleri ve at beslemenin ehemmiyeti, atın cinsleri vs. üzerine pek çok hadis îrad etmiştir. At ve deveyi elleriyle okşadığı, bilhassa atın alnından ve sağrısından okşanmasını emrettiği rivâyetlerde gelmiştir.

Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) attan başka binek olarak muhtelif develeri de kullanmıştır. Yirmi kadar da sağmal devesi, pek çok davarı -ki bunlardan yedi adedi keçidir- vardır. Rivâyetlerden, Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in bilhassa koyun, keçi nevinden küçük hayvanlarla daha çok haşir neşir olduğu, bunların, ekmek yaptığı sırada uyuklayan Hz. Âişe (radıyallâhu anhâ)’nin hamurundan yiyecek kadar içerilere girme serbestisine sâhip oldukları anlaşılmaktadır.

Ümmü Seleme’den gelen bir rivâyetten Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in bu evcillerle yakından ilgilendiğini anlıyoruz: Bunlardan biri gıyâbında, öldüğü vakit, onu göremez olunca “Ne oldu?” diye sormuştur.

Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) cennet hayvanlarından olduğunu belirttiği keçiyi bereket olarak adlandırmıştır. Bir kimseye: “Evinizde kaç tane bereket var?” diye sorar ve bununla keçiyi kasteder. Diğer bâzı rivâyetlerde koyuna da bereket dediğine şahit olmaktayız:

“Sâhibi için koyun berekettir, deve de izzettir. Ata gelince, hayır onun alnına bağlanmıştır.”

Ümmü Hâni’ye, “Koyun besleyin, zira onda bereket vardır.” demiştir.

Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in evindeki hayvanlardan biri de “evin bir unsuru (min metâ’i’lbeyt) ve hattâ âilenin bir ferdi (min ehli’l eyt) olarak vasıflandırdığı kedidir. Abdest almak için hazırlandığı sırada, kedinin abdest suyundan içmekte olduğunu görünce, o içinceye kadar bekler, bilâhare abdestini alır. Orada bulunanlardan biri: “Yâ Resûlullah, su necis olmadı mı?” diye sorunca: “Hayır, kedi âile efrâdından biridir, hiçbir şeyi kirletmez.” cevâbını verir.

Hz. Âişe’den gelen bir başka rivâyete bakınca Resûlullah’ın evinde sadece keçi, koyun ve kedi gibi ehlî hayvanlar değil, ehlî olmayan hayvan da mevcuttur. Şöyle der:

“Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm)’in evinde (âl) bir vahşi vardı. Hz. Peygamber (aleyhissalâtü vesselâm) evden çıkınca oynuyor, ileri geri gidip geliyor, hareketleniyordu. Resûlullah’ın girdiğini hissedince de yere çöküp, o evde kaldığı müddetçe onu rahatsız etmemek için gezinmiyordu.”

Yalnızlıktan şikâyet edenlere, bir çift güvercin edinmelerini tavsiye edecek kadar insan hayatında hayvana ehemmiyet veren sünnetin telkîn ve te’sirleriyle “kedi, güvercin ve horozdan hâlî olan hânenin mâmur olmayacağı” “beyaz horozun evkât-ı salavâtı ve gayret ve şecâat ve sehâvet ve kesret-i cimâı tâlîm gibi beş hasleti bulunduğu” şeklinde hayvanlarla ilgili muhtelif inançlar ahlâk kitaplarımıza girmiştir.

Sünnette hayvanla ilgili olarak yer alan rivâyetler bunlardan ibâret değildir. Hadis kitaplarımızda pek çok rivayet mevcuttur. Biz burada bu kadarıyla yetiniyoruz.

(bk. Prof.Dr. İbrahim Canan’ın “Kütüb-i Sitte Muhtasarı ve Şerhi” VII. Cilt, Üçüncü Fasıl, Hayvanlara Merhamet Bölümü)

İlave bilgi için tıklayınız:

– Hüdhüd-ü Süleymani (a.s.) hakkında bilgi verir misiniz?

– Hayvan hakları konusunda bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed