Ne kadar günahı olsa da cennete girdirecek amel nedir?
Soru Detayı– Ne kadar günahı olsa da kişiyi cennete girdirecek farklı bir kelime-i şehadet:
Ubade (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerîfte Rasülüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.
“Her kim “Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur, O tektir, hiçbir ortağı yoktur, muhakkak ki Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) O’nun kulu ve Rasûlüdür, şüphesiz Îsā (Aleyhisselâm) da Allah’ın kulu ve Resulü olup Meryem’e bıraktığı kelimesi (Kün emriyle babasız olarak özel yarattığı bir kulu) ve On(un tarafın)dan (gönderilmiş olan Cebrail (Aleyhisselâm) vesilesiyle üfürülerek babasız yaratılan hususi) bir ruhtur, cennet haktır, cehennem de haktır’ diye şahitlikte bulunursa, hangi amel üzere olsa da (ne kadar günahı olsa da) Allah-u Teâlâ onu cennete girdirir.” buyurmuştur.
– Diğer bir rivayette ise:
“Cennetin sekiz kapısından dilediğinden girer” şeklinde bir ilave vardır. (Buhari, Enbiya: 48 bu, noc 3252, 3/1267, Müslim, İman: 10, no:28, 1/57; Ahmed ibni Hanbel, el-Müsned, no 22738, 8/394)
– Böyle bir hadis var mı ve sahih mi, nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, “kim şunu yaparsa, şunu söylerse, şöyle derse cennete girer” gibi sahih hadisleri iki şekilde anlamak gerekir:
1. Bunun gereğine uygun yaşarsa ve böyle vefat ederse cennete girer.
2. Bu iman üzere vefat ederse, –varsa günahları ya Allah’ın affetmesiyle ya da cezasını çektikten sonra– cennete girer.
Yoksa “her ne yaparsa yapsın dünya kadar günahı da olsa, sadece bu sözü söylemekle doğrudan cennete girer” şeklinde anlamak uygun olmaz.
Bu kısa bilgiden sonra soruda geçen konuya gelince:
Evet, böyle bir hadis-i şerif var ve sahihtir.
İlgili şehadet şöyledir:
أَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَاَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ وَأَنَّ عِيسى عَبْدُ الله ِوَرَسُولُهُ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا اِلى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِنْهُ، وَالْجَنَّةُ حَقٌّ، وَالنَّارُ حَقٌّ
Eşhedü en lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâ şerîke lehu ve enne Muhammeden abduhu ve rasûluhu ve enne İsa abdullâhi ve rasûluhu ve kelimetuhu elgâhâ ilâ meryeme ve rûhun minhu vel cennetu hakkun vennâru hakk.
Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur, O tekdir, hiçbir ortağı yoktur, muhakkak ki Muhammed (asm) onun kulu ve Resulüdür, şüphesiz İsa (as) da Allah’ın kulu ve Resulü olup Meryem’e bıraktığı kelimesi (Kün emriyle babasız olarak özel yarattığı bir kulu) ve onun tarafından gönderilmiş olan Cebrail Aleyhisselam vesilesiyle üfürülerek babasız yaratılan hususi bir ruhtur. Cennet haktır, cehennem de haktır. (Buhâri, Enbiyâ, 48; Müslim, İmân, 10)
Bu ve benzeri hadisleri gerçek anlamında anlamak mümkün olduğu gibi burada geçen iman hakikatlerinin önem ve faziletini vurgulamak ve bunlar olmadan cennete girilemeyeceğine dikkat çekmek olarak değerlendirmek de mümkündür.
Benzer ifadeler başka ibadetlerle ilgili olarak da kullanılmıştır. Mesela:
“Kim Allah için hacceder de (Allah’ın rızasına uymayan) kötü söz ve davranışlardan ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, annesinden doğduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hacdan) döner.” (Buhârî, Hac, 4; Müslim, Hac, 438)
“Beş vakit namaz, cumadan cumaya (kılınan cuma namazı), Ramazan’dan Ramazan’a (tutulan Ramazan orucu), büyük günahlardan uzak kalındığı sürece, arada işlenen küçük günahların bağışlanmasına vesiledir.”(Müslim, Tahâret, 16)
“Her kim Ramazan’ı (farz olduğuna) inanarak ve ecrini de umarak oruçla geçirirse, daha önce işlediği günahları bağışlanır.”(Buhârî, Îmân, 28)
Bu hadislerden anlaşılması gereken; -namaz, oruç, zekat gibi farzları terk etmek; içki, kumar, zina, hırsızlık, adam öldürme gibi haramları işlemek anlamına gelen büyük günahlardan uzak kalındığı sürece- küçük günahların belirtilen iyi ameller vesilesiyle affedileceğidir.
Kişilerin namaz, oruç, zekât borçlarını kaza etmeden, kul haklarını ödemeden veya helalleşmeden bir hac yapmakla tamamen günahsız olacağını düşünmek, çok da doğru görünmemektedir. Ayrıca büyük günahlar ancak tövbe ve istiğfarla bağışlanabilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Abdesti güzel alıp abdest duasını okuyan kişiye, 8 cennet kapısının …
– İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları nelerdir?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder