Namazda yapılan hareketlerin, namaz içinde ve dışındaki duaların, tesbihlerin anlamı nedir; bunları çok ya da az okumanın bir mahzuru var mı?

Değerli kardeşimiz,

Bunlar namazın sünnetlerine girer; bazıları şunlardır:

İmam olan kimsenin, tekbirleri ve rükûdan kıyama kalkarken “Semiallahu limen hamideh” sözünü ve namazın sonunda her iki tarafa vereceği selamı, ihtiyaç mikdarı aşikâre yapması sünnet olduğu gibi, cemaatın da rükûdan kalkarken: “Allahumme Rabbena ve lekelhamd” sözü ile tekbirleri ve selamı gizlice yapmaları sünnettir. Yalnız başına namaz kılan rükûdan kalkarken bunların ikisini de söyler.

İlk tekbirden sonra namazın başında gizlice “Sübhanekâllahümme…” okunması, bundan sonra Fatiha’dan önce yine gizlice “eûzü Besmele” okunması ve diğer rekatlarda da Fatiha’dan önce “besmele” çekilip Fatihaların sonunda “amîn” denilmesi sünnettir. Burada imam ile cemaat ve yalnız başına kılanlar arasında bir fark yoktur. Yalnız cemaat Fatiha’yı okumayacakları için “eûzü besmele” okumaları gerekmez. “Amîn” sözünün manası, “dualarımızı kabul et” demektir.

Her rekatta Fatiha’dan önce besmeleyi okumak, sahih sayılan bir görüşe göre vacibdir. Fatiha’dan sonra okunacak surelerin başlarında besmele okunmaz. Yalnız İmam Muhammed’e göre, sessizce kılınacak namazlarda bu surelerin başlarında da besmele okunur.

Namazda erkeklerin, göbeklerinin altında tutmak üzere sağ ellerini sol elleri üzerine koyup, sağ ellerinin baş parmak ve serçe parmağı ile sol bileği kavramaları ve sağ elin diğer üç parmağını sol kol üzerine uzatmaları sünnettir. Kadınların da sağ ellerini sol elleri üzerine koyarak halka yapmaksızın göğüsleri üzerinde bulundurmaları sünnettir.

Namaz aralarında kıyamdan rükûa ve secdelere giderken “Allahü ekber” denilmesi, rükûdan kıyama kalkarken “Semiallahü limen hamideh” denmesi, secdeden kalkıp yine secdeye giderken “Allahü ekber” denilmesi sünnettir.

Rükû ve secde tesbihleri, rükû halinde en az üç kere: “Sübhane Rabbiye’l-azîm” denilmesi, secde halinde de en az üç kere: “Sübhane Rabbiye’l-alâ” denilmesi sünnettir.

Rükû halinde, erkeklerin ellerinin parmakları açık olacak şekilde elleriyle dizlerini tutmaları sünnettir. Kadınlar bu halde parmaklarını açık tutmazlar ve dizlerini kavramazlar, ellerini dizleri üzerine koyarlar.

İlave bilgi için tıklayınız:

Namazda okunan dua ve tesbihlerin anlamları nelerdir?

NAMAZIN SÜNNETLER

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed