Namazda tekbir alırken elleri kaldırmanın hikmeti nedir? Şafi mezhebinde olanlar her rükudan kalktıklarında, ellerini kaldırıyorlar…
Soru DetayıŞafi mezhebinde olanlar her rükudan kalktıklarında, ellerini kaldırıyorlar. Ben bunun anlamını dünyayı istememek anlamında, eliyle dünyayı itmek olduğunu biliyordum. Başka anlamı olabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Mezheplere göre namaza başlarken getirilen ve iftitah tekbiri denilen “Allahü ekber” derken elleri kaldırmak sünnettir.
Şafii ve Hanbeli mezhebinde, namaz kılan kişi iftitah tekbiri alırken, rükua varırken, rükudan ve teşehhüdden kalkarken elleri açık olarak ve baş parmağı kulak yumuşağının hizasına gelecek şekilde kaldırmak (Bu esnada avuç içlerinin de kıbleye yönelik olması müstehaptır) namazın hey’at sünnetlerindendir. Terk edildiğinde sehiv secdesi gerekmez namaz sahih olur. Ama sünnet terk edilmiş olur. (Nevevi, el-mecmu, 3/425)
Bu konuda her Müslüman tabi olduğu mezhebin hükmüne göre namaz kılacaktır.
İster namazın başında isterse namazın diğer yerlerinde, elleri kaldırmanın bir çok hikmeti olabilir. Ancak her mezhep imamı bu uygulamalarını, Kur’an, hadis ya da sahabe uygulamasına bağlı olarak yapmışlardır.
Namazda tekbir alırken elleri kaldırmak, Allah’ın huzuruna girmek için izin istemenin, O’nun rızasından başka her şeyden elleri çekip, yalnız O’nun kapısına yaklaşmanın bir işaretidir.
İbadetler dünya için olmadığı gibi, cennet sevdası ve cehennem korkusundan da değildir. Ellerin kaldırılıp Allah’tan başka her şeyin manen arkaya atılması anlamına gelen bu hareket, sadece ve sadece Allah’ın emri olduğu için ve sadece Onun rızasına ermek için ibadet yaptığını göstermek demektir. Bu şuur ve bilinç içinde olmamızı hatırlatmak gibi anlamlara gelir.
Bir el ile ibadetlerin dünya için olmadığını, diğer el ile de cennet sevdası ya da cehennem korkusuyla olmadığını anlatmak için her iki el beraber kaldırılır. Buna “iki cihandan vazgeçmek” de denilir. Her iki dünyadan da vazgeçip sadece Allah’a kulluk etmenin anlamı, iki el beraber kaldırılmakla ifade edilmiş olur.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder