Namazda sesli veya sessiz okumakla ilgili hükümler nelerdir?
Soru Detayı– Cemaatle namazda iken veya biriyle beraber bir odada sureleri diğerinin duyacağı şekilde açıktan okumak namaza sıhhatine zarar verir mi?
– Ve tek namaz kılarken sureleri açıktan okuyup oradan geçen birinin veya oturanların sesimizi duyması namaza zarar verir mi?
– Namaz kılarken nerelerde gizli okunur, nerelerde aşikar okunur?
Değerli kardeşimiz,
Namazda sessiz okunması gereken yerde sesli okumak namazı bozmaz; ancak sehiv secdesi gerekir.
Yalnız başına namaz kılan kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla ve dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Fakat öğle ve ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli okuması vaciptir. Aşikare okuması halinde sehiv secdesi gerekir.
İmam gündüz kıldırdığı namazları sessiz kıldırması ve gece kılınan namazlarıda sesli kıldırması vaciptir.Vacibin terkinden dolayı ise sehiv secdesi gerekir.
Sessiz okunacak yerde sesli okumaktan dolayı sehiv secdesini gerektiren miktar ise, namazın farz olan kıraati kadardır. Bu ise kısa üç ayet veya kısa üç ayet uzunluğunda bir ayet okumakla sehiv secdesi gerekir; bundan az olursa gerekmez.
Bir vacibin vasfını değiştirmek, sehiv secdesini gerektirir. İmamın aşikare okuması gereken ayetleri gizlice okuması veya gizlice okunacak ayetleri aşikare okuması gibi. Bu okuma mikdarı, namaz sahih olacak kadar okumaktır. Fatiha süresinin ilk ayetlerini okumak bu kısımdandır. Bununla beraber kısa bir ayet okunması da İmamı Azam’a göre bu hükümdendir. İki imama göre ise, bu hükümde değildir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder