Namazda rüku öncesi elleri yana bırakmak farz mı?
Soru Detayı– Namazda rükuya gitmeden önce kolları birkaç saniye iki yana bırakmak farz mıdır?
– Ben kollarımı iki yana bırakmadan direkt rükuya varıyorum ancak etrafımda birçok kişinin rüku öncesi kollarını birkaç saniyeliğine iki yana bırakıp sonra rükuya vardığını görüyorum. Doğrusu nedir?
– Eğer şimdiye kadar yanlış yaptıysam namazlarımı kaza etmem gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bu uygulamaların ikisi de caizdir. Biri sünnet diğeri bid’at değildir. Bazı mezheplere göre kıyamın tamamında eller yanlarda salınmış olabilir.
Bu kısa bilgiden sonra detaya gelince:
Ayakta, “Allahü ekber” diyerek iftitah tekbiri alıp namaza başlayan kişi, sünnete uyarak sağ elini sol eli üzerine koyar ve namazın bir diğer rüknü olan kıraati yerine getirir.
Kıyamda iken ellerin nerede ve ne şekilde bağlanacağı konusunda fıkıh mezhepleri arasında bazı görüş ayrılıkları bulunmaktadır.
Hanefî mezhebine göre erkekler, sağ elin serçe ve baş parmaklarıyla sol elin bileğini hafifçe kavrayarak ellerini göbek altından bağlarlar. Kadınlar ise erkekler gibi sol elin bileğini kavramaksızın sağ ellerini göğüsleri üzerinden sol elleri üzerine koyarlar.
Malikî mezhebine göre farz namazlarda ellerin bağlanması mekruh, nafile namazlarda caizdir.
Şafiî mezhebinde erkek ve kadınların sağ ellerini sol elleri üzerine koymaları ve ellerini göğüsleriyle göbekleri arasında bağlamaları, Hanbelî mezhebine göre göbek altından bağlamaları sünnettir.
Hanbelî mezhebindeki bir diğer görüş ise ellerin göbek üzerinde bağlanması yönündedir…
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder