Namazda okuduğumuz kelimeyi tekrarlamak, kekeme okumak namaza engel midir?
Soru DetayıKıraatte geriden alarak aynı yeri, örneğin daha doğru telaffuz etmek amacıyla, okunmasında beis var mıdır? Bu mümkünse, belli bir sayı limiti var mıdır? Zaman zaman kıraat esnasında, bir kekeme gibi, takılıyorum ve aynı harf veya hece defalarca ağzımdan çıkıveriyor, bunun hükmü nasıl olur? Bu durumda namazım geçerli olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Bir kimse namaz kılarken aşırı derecede bir hata ile Kur’an okuduktan sonra, dönüp sahih şekilde okusa namazı sahih olur.
Kur’an okurken, eksik veya yanlış okunan yeri doğru okumak için geriden alıp doğru bir şekilde telaffuz etmekte bir beis yoktur. Kur’an’ın bir kelimesi namazda tekrarlanırsa bakılır: Eğer bununla mana değişmezse namaz bozulmaz.
Diğer bazılarına göre ise bozulur. Sahih görülen de budur. “Rabbil alemin” yerine “Rabbi rabbil alemin” demek gibi. Bununla mananın değişeceğini bilen kimsenin bunu kasden okuması şüphesiz namazı bozar. Fakat bir dil sürçmesi veya kelime düzeltmesi maksadı ile olduğu takdirde, namazın bozulmayacağı daha uygun görülmüştür.
Kekemenin namazda harflei tekrarlaması namazını bozmaz.
Kıraat konusunda Ömer Nasuhi Bilmen’in İlmihaline veya Prof. Dr. Vehbe Zuhayli’nin İslam Fıkhı Ansiklopedisi ikinci cildine bakabilirsiniz.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Namazın kıraatında yapılan hatalar hakkında detaylı bilgi verir misiniz?..
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder