Namazda ayakların durumu (kıyamda, teşehhüdde ve secdede) nasıl olmalıdır?..

Soru Detayı

Namazda sağ ayağımın baş parmağı hiç kalkmaması gerektiğini söylediler; oysa benim ayaklarım her zaman rahattadır, oturduğumda yere paraleldir. Benim bunca kıldığım namaz boşa mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Kıyamda ayaklar birbirine paralel tutulup, araları dört parmak kadar açık tutulur ve parmak uçları kıbleye dönük olur.

Kişi secdede ayaklarını yerden ayırıp boşlukta tutarsa, namazı caiz olmaz. İki ayağından birini koyup diğerini kaldırırsa kerahetle caiz olur. Ancak ayağındaki bir özürden dolayı yere bırakamıyorsa, o takdirde kerahet kalkar.

Tabii bu hususta ayakların yere konulmasından maksat parmaklarının konulmasıdır. O halde ayak parmaklarından sadece birinin yer ile temas halinde olması kafidir.

Namazda secde etmek farzdır. Bu nedenle secdenin yapılmaması namazın sıhhatine engeldir. Secdenin en mükemmel şekli iki eli, iki dizi, iki ayağı ve alın ile birlikte burun kemiğini bir bütün halinde yere koymaktır.

Hanefilere göre iki ayağı secdede yere koymak farzdır. Ayakların sadece bir parmağının yere deymesiyle farz gerçekleşir. Eğer bir kimse iki ayağını da secdeye koymazsa secde sahih olmaz. Farz olan secde terk edilmiş olduğu için namazda bozulur. Kadın ve erkek için aynıdır.

Teşehüdde sol ayağın üzerien oturlur sağ ayak dikilir ve parmak uçları kıbleye dönük olur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed