Namaz sırasında kıraatta yapılan hatalar nelerdir; bu hatalardan hangi durumlarda namaz bozulur?

Soru Detayı

– Namaz kılarken dualarımızda ı ya i deme veya u ya ü deme veya bunu tam tersi durumlarda namazlarımız kabul oluyor mu?

– Arapça da bilmiyorum Kur’an da bilmiyorum… Merak ediyorum, daha önceki namazlarım da kabul olmadı mı?..

Değerli kardeşimiz,

Kur’ân-ı Kerîm’in okunuşunda yanılarak i’rab yönünden yapılacak hata, manayı ne kadar değiştirecek olursa değiştirsin, namazı mutlaka bozmaz. Çünkü insanların çoğu i’rabın şekillerini ayırmaya güç yetiremez. “İbrahime” kelimesinin sonunu “İbrahimu” şeklinde ötre ve “Rabbuhu” kelimesinin “Ba” harfini de üstün “Rabbehu” şeklinde üstün okumak gibi… “Na’budu” kelimesinin be’sini de “Na’bedu” şeklinde esre okumak da böyledir.

Kur’ân kelimelerinden şeddesiz olan bir harfi sehven şeddeli okumak veya şeddeli bir harfi şeddesiz okumak, uzatılacak bir harfi uzatmamak, kısa okunması gereken bir harfi uzatmak, idğam edilecek harfleri ayrı ayrı okumak ve ayrı ayrı okunacak harfleri idğam etmek (birleştirip şeddeli okumak) namazı bozmaz.“İyyâke” kelimesini şeddesiz okumak gibi. Yersiz olarak yapılan imale (uzatarak okumak) de namazı bozmaz. “Bismillahi” veya “Mâliki yevmi’d-dîn” âyetlerini imale ile okumak gibi…

İnce okunacak bir harfi kalın okumak, kalın okunacak bir harfi ince okumak da böyledir; çünkü bunlarda da çoğunluğun yetersizliği vardır.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Yanlış kıraat ve namazların iadesi: Geçmişte yanlış okuyarak kıldığımız namazlar için bir sorumluluğumuz var mıdır? Kaza etmemiz gerekir mi?

– Bazı kimseler Fatiha suresinin 5. ve 6. ayetlerini “ihdinessıratalmüstakim sıratallezine” şeklinde okuyorlar. Bunun “ihdinessiratalmüstakim siratallezine” şeklinde okunması gerekmez mi?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed