Namaz kılarken abdest bozulan kişi ne yapılmalıdır?
Soru DetayıAbdesti bozulan kişi cemaatte veya imam olarak namaz kıldırıyorsa ne yapmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Namaz kılarken abdesti bozulan kişi, hemen selam verip, namazdan çıkar. Nitekim bir hadiste Resulullah (asm) şöyle buyurmuş:
“Namaz kılarken kimin abdesti bozulacak olursa hemen namazdan çıksın. Eğer cemaatle kılınan bir namazda ise burnunu tutarak ayrılsın.” (Ebu Davud, Salat 236, no: 1114)
Burnunu tutmasını istemesi, cemaate burnu kanamış zannını vermek içindir. Bu davranış, bir nevi edebe riayet etmektir.
İmam, namaz anında iken abdesti bozulduğunda burnu kanamış veya buna benzer bir mazereti varmış izlenimi vererek cemaatten birisini mihraba çekip, onu imam tayin edebilir. Namaza başlanıldığında imamlık yapmaya haiz biri imamın yerine geçerek imamlık yapabilir. Namaza başlanıldığında imamlık şartları kendisinde bulunmayan kişinin ise istihlâf yoluyla imamlık yapması caiz değildir.
Abdesti bozulan imam, yerine bırakacağı kişinin namazın tümünü cemaatle kılan birisi olmasına dikkat eder. Zorunlu olmadıkça cemaate sonradan katıları ve namazın bir kısmını kılamamış bulunan birisine imamlık verilmez. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa, namazın normal rekâtlarının tamamlanmasıyla cemaate sonradan katılan, buna rağmen istihlâf yoluyla imam tayin edilen kişi, namazın bitiminde selâm vermeden kendi yerine namazın tümünü kılan birisini bırakır. İmamlığa geçen şahıs selâm verince, o da namazının yarım kalan kısmını tamamlar.
Abdesti bozulan imamın yerine imam olan kişi, imamın namazı nerede bıraktığını kestiremiyorsa, bunu imamdan sormaya lüzum duyuyorsa, imam ona işaret yoluyla namazın neresinde kaldığını anlatmaya çalışır. Eğer bu mümkün olmaz, imam konuşursa namaz bozulur ve tekrarı gerekir.
Abdesti bozulan imam, yerine birisini imam tayin etmeksizin camiden çıksa veyahut boş bir alanda kılınan namazda safları geçerek ilerlese namaz bozulmuş olur. Ancak imamın, yerine birisini bırakmadan cemaati terkettiğinde hemen cemaatten birisinin imam olması halinde, eğer imam henüz camiden çıkmamış olursa, yerine geçenin kıldırdığı namaz kabul olur ve tekrarı gerekmez.
Cemaatin tek kişi olması halinde ise, o kişi imamın yerine geçerek namazını tamamlar.
İlave bilgi için tıklayınız:
Lahik konusunda detaylı bilgi verir misiniz?..
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder