Namaz için neden dua anlamına gelen kelime kullanılmış?
Soru Detayı– Namaz kelimesi için neden dua manasına gelen salat kelimesi kullanılmıştır?
– Namazı tanımlamak için başka bir kelime yok mudur ve namaz kelimesi nasıl ortaya çıkmıştır?
Değerli kardeşimiz,
Namazın (Salat kelimesinin) farklı anlamları vardır.
a)Allah’ın salatı rahmet; meleklerin salatı istiğfar, insanların salatı dua manasına gelir. Namaz bir yandan Allah’ın rahmetinin en büyük bir vesilesi, bir yandan da kulluğun nişanesi olarak insanların ona yalvarıp yakarmasını ifade etmektedir.
b)Salat kelimesi –etimolojik anlamı itibariyle– omurga demektir. Bel ve sırt bölgesindeki vertebraların / disklerin sayısı (5412) 17 adettir. Günlük salatın (farz namazların) rekat sayısı da 17’dir. İslam dininin ne kadar fıtrî bir din olduğunu göstermek maksadıyla bu harika tevafuku gösteren bir ölçü olarak “salat” ismi öngörülmüş olabilir.
c) Kur’an’da namaz kılmayı emreden ayetlerdeki ifadelerde genellikle “salatı ikame edin” cümlesine yer verilmiştir. Tadil-i erkan ile namaz kılmayı ifade eden bu cümlenin –etimolojik manasına göre- açıklaması “Bel ve sırtın / omurganın tadil edilmesi / kıyam, rükû ve secdelerde uygun bir pozisyonda dik tutulması” şeklindedir.
d) Arapçada bel-sırt bölgesine “zahr” denilir.
İlginçtir, miraçta farz kılınan namazın vakit itibariyle sabah namazından başlanması gerekirken, öğle namazından başlanmıştır. Yani ilk kılınan namaz öğle namazı olmuştur. Çünkü öğle namazının adı olan “zuhr” ile bel-sırt bölgesinin adı olan “zahr” kelimesiyle aynı kök harflerine sahiptir.
Ayrıca bu kelimeden her biri namazın rekat sayısı olan 17 sayısında da birleşiyorlar. Çünkü “z-h-r-” harflerinin sayısal değeri: 1105=65×17’dir.
Demek ki namaz ibadeti için salat denilmesinin bunlar gibi daha birçok hikmetleri vardır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder