Mum üzerine ayet okumak günah mı?

Soru Detayı

– Ayeti kerime mum üzerine 41 adet okunacak ve filan kişi de benim sevgimden aşkımdan böyle yansın ve bir an evvel bana dönsün (burada niyet söylenecek) deyip yakılacak… Bu tertibi uyguladığınız kişi nerede ve ne kadar uzakta olursa olsun döner gelir ve sizi ölene kadar sever.
و القيت عليك محبة منى
(Ve elgaytü aleyke mehabbeten minni
أَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِّنِّي وَلِتُصْنَعَ عَلَى عَيْنِي
– Daha önce böyle bir duayı yaptım sonuç aldım gibi sanki ama sonra büyü olmasından günaha girmekten korktum.
– Bu büyü mü ya da yapsam günah olur mu çoğu yerde günahı yok dua diye geçiyor rica etsem yardımcı olur musunuz?

Değerli kardeşimiz,

– Öncelikle ifade edelim ki, ayetleri meşru olmayan işler için kullanmak caiz değildir, büyük günahtır.

– Bu bilgi ne ayet ne de hadis rivayetlerinde geçer. Bunu birileri ayetin muhabbetle ilgili manasını düşünerek söylemiş olabilir. Hatta birileri bunun doğru olduğunu tecrübe ile de tespit etmiş olabilirler.

Fakat ne olursa olsun, bunun herkes için geçerli bir tılsım olduğunu düşünmek asla doğru değildir.

– Hz. Musa’yı Firavun’un zulmünden katlinden kurtaran ilahi bir özel lütfunu ifade eden bu mucizevi ayetin verdiği bilgiyi (bk. Taha, 20/39), böyle pespaye amaçlar için ayağa düşürmek doğru olmadığı gibi, helal olmayan ilişkileri de içine alacak şekilde geniş bir muhabbet yelpazesinde kabul görmesi de düşünülemez.

– Ayrıca Hz. Musa’nın dışa yansıyan muhabbetinin ayetteki tezahürü iki hususa bağlanmıştır. Biri, özel bir sevgi ağına alınmakla, diğer güzel bir ilahi gözetim bağına bağlamakla ezeli ilim, hikmet ve kudretle bir irtibat kurulmuştur.

Mum ışığını güneş ışığıyla kıyaslamak, kıyas maal-farıktır, mümkün değildir, doğru olmayan ve hakikate uymayan bir mukayesedir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed