Mülk suresini her gece okuyanın kabir azabı olmaz mı?
Soru Detayı– Hadisi şerife göre: (Yatsı namazının ardından Tebareke Suresini okuyan kişi vefat etmesinin ardından kabir azabı diner.)
– Bu hadisin kaynağı nedir, sahih mi?
– Bazı hadisler yatmadan önce okunması söyleniyor. Peki yatsı namazını kıldıktan sonra Mülk suresini okuyup dünya işlerine dalıyoruz. Bu şekilde mi okumalıyız?
– Yoksa yatağa girdiğimiz zaman Tebareke okuyup hiç kimse ile konuşmadan mı yatmalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Mekke döneminde nazil olan Mülk Suresi, otuz ayettir. Adını ilk ayette geçen “mülk” (hükümranlık) kelimesinden alır. Tebareke olarak da adlandırılır.
Bir rivayete göre Hz. Peygamber (asm) Efendimiz şöyle buyurdu:
“Kuran’da otuz ayeti olan bir sure vardır ki, okuyan sahibi için –af edilinceye kadar- şefaat etti.” (bk. Tirmizi, h. no: 2890)
Tirmizi bu rivayet için “Hasen” demiştir. (bk. Tirmizi, a.y.)
Ebu Davud’un rivayetinde: “Kuran’da otuz ayeti olan bir sure vardır ki, okuyan sahibi için -af edilinceye kadar- şefaat eder.” şeklindedir. (bk. Ebu Davud, h. no: 1400)
Bu rivayeti şerh eden âlimler onun “hasen” olduğunu bildirmişlerdir. (bk. Avnu’l-Mebud, 4/194; Tuhfetu’Lahvezi, 8/162)
Hakim de bu hadisin “sahih” olduğunu bildirmiştir. (bk. el-Müstedrek, h. no: 2075)
Hz. Aişe’den rivayet edilen bir hadiste Resûlullah’ın Secde ve Mülk surelerini her gece yatmadan önce okuduğu, yolculuk sırasında da bunu ihmal etmediği belirtilmektedir. (Tirmizi, h. no: 2892)
Âlimlerin bildirdiğine göre, Efendimizin (asm) “Secde ve Mülk surelerini okumadan uyumazdı” manasındaki hadis ifadesi, iki ihtimale de gelir:
Birincisi: Gece-gündüz ne zaman olursa olsun, uyumak istediği zaman bu iki sureyi okurdu.
İkincisi:Normal gecelerde uyumak istediğinde önce bu iki sureyi okurdu. Bu ihtimal geniş manasıyla daha fazla tercihe şayan görülmüştür. (bk. Tuhfetu’l-Ahvezi, 9/247)
Bununla beraber, başka hadisleri de nazara aldığımızda yatsıdan sonra dünya kelamının fazla konuşulmaması tavsiyelerinin bulunması gibi hususlara göre, uykuya yatmadan önce bu iki sureyi okumak daha evladır, denilebilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder