Mezar taşına yazılan yazılar hakkında bilgi verir misiniz; ne gibi yazılar yazılabilir?
Soru Detayıİsim, soyadı, doğum-ölüm tarihi yazılabilir mi? Evli olan bir kadın “Ahmet eşi Gülcan” ve şiirler yazdırabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Âlim, sâlih, seyyid zatların kabirlerinin kaybolmaması için yanlarına taş konulmasında ve adlarının yazılmasında bir sakınca yoktur. Diğer ölenlerin de eserleri kaybolup, zillete maruz kalmamaları için, başlarının ucuna birer taş dikilip adlarının yazılmasında bir sakınca görmeyenler vardır. Ancak bu taşlara âyet-i kerime yazılmamalıdır.
Hadis-i şeriflerde, kabirler üzerine konan taşlara gelişigüzel yazı yazılmasının yasaklanması (İbn Mâce, Cenâiz, 43; Tirmizi, Cenaiz, 57) sebebiyle, İslâm hukukçuları, mezar taşlarına âyet yazmanın, yere düşüp çiğnenmesi ihtimali bulunması yüzünden caiz olmadığını söylemişlerdir (İbn Abidin, Reddül-Muhtar, Terc. A. Davudoğlu, İstanbul 1983, III/493 vd.; Bilmen, a.g.e.; 264-266).
Hadislerde gelişigüzel yazı yazılmasının yasaklanmasına rağmen, bütün İslâm ülkelerinde ve özellikle Türkiye’de mezarlıklar, şiir, dua, âyet ve hadis olarak yazılan kitâbeler sergisi haline getirilmiştir. Bunlar daha sonra ortaya çıkmış olup, yapılmaması İslâm’ın ruhuna daha uygundur.
Hz. Peygamber (asm), oğlu İbrahim ve Medine’de vefat eden ilk Muhacir olan Osman b. Maz’un’un kabri başına, kabrin tanınması için bir taş koymuştu. İslâm âlimleri, Hz. Peygamber (asm)’in bu davranışını esas alarak, mezara bir taş konabileceğini ve bu taşa yalnızca isim ve ölüm tarihinin yazılmasının yeterli olacağını belirtmişlerdir (Sünen-i Tirmizi, Terc. O. Zeki Mollamehmedoğlu, II/236).
Bu açıklamalardan sünnet olan mezar şeklinin, “toprak yüzeyi biraz yükseltilmiş ve deve hörgücü gibi yapılmış olmasının yanında, taşına kişi hakkında övücü veya kaderden şikâyet edici yazılar yazılmayarak, sadece ölenin adı ve ölüm tarihi yazılı bulunan mezarlar” olduğu anlaşılmaktadır.
İlave bilgi için tıklayınız:
– MEZARLIK…
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder