Meleklerden ve rasullerden bize dua etmelerini istemek doğru olur mu?
Soru Detayı– Biz günahkar kullarız, hadisi şeriflerden öğrendiğimize göre Efendimiz de günahsız ağızla dua etmemiz gerektiğini söylemiştir. Acaba Meleklerden ve rasullerden bizlere dua etmelerini isteyebilir miyiz?
– Rasulullah’a 313 Fatiha hediye edip bizim için dua etmesini istemek doğru olur mu?
– Ayrıca, şu dua formu sizce edilebilir mi?
– Aksemtü aleyke) Ya Eyyetühel Melaiketullahi Ya Cebrail Ya İsrafil Ya Mikail Ya Azrail bi hakki Allah-u Teala ve bi hakki Seyyidi Muhammed ve bi hakki zikri Sübbuhun Kuddusun Rabbül Melaiketi ver-Ruh tevekkelu Ya Melaiketullah bi hakki hazihis ayetiş-şerifeti, unsurni ala haceti hazihi biiznillah, inallahe ala külli şey’in gadir.
Değerli kardeşimiz,
– ”Efendimiz de günahsız ağızla dua etmemiz gerektiğini söylemiştir” şeklindeki bilgiye rastlayamadık.
– “Meleklerden ve resullerden dua istemekle” ilgili bir bilgiye de rastlayamadık. Dua istemek yerine, onların şefaatleri istenebilir.
– Peygamber Efendimiz (asm)’e ne kadar Fatiha okunursa o kadar iyi olur. 313 sayısı, Bedir ashabına baktığı için tercih edilmiş olabilir. İlle de bir tevafuk istenirse, Efendimize Fatiha’yı 315 defa okumak daha uygun olur. Çünkü bu sayı, Muhammed isminin “tehecci usulü” ebced değeridir.
– Ehl-i sünnet alimlerinin bildirdiğine göre, “Allah’ım! isim ve sıfatlarının hakkı için…” diyerek bir şey istemek doğru olduğu gibi, “Peygamberlerin / Hz. Muhammedin, Kur’an’ın, meleklerin hakkı için…” diyerek Allah’tan bir şey istemek de doğrudur.
– Cevşenu’l-Kebir’in en sonunda yapılan bir duada, “peygamberler ve melekler… hakkı için” manasındaki ifadelere yer verilmiştir.
– Sorudaki duaya rastlayamadığımız gibi, bu şekliyle epey yazılım hatasına da sahiptir.
Mesela: “Ya Eyyetühel Melaiketullahi” ifadesi Arapça dil kurallarına aykırıdır. Doğrusu: “Ya Eyyetühel Melaiketu” veya “Ya Melaiketellahi” şeklindedir.
Mesela: “Ya Melaiketullah” “Ya Melaiketellah” olmalıdır.
Mesela: “hazihis ayetiş-şerifeti”, “hazihi’l-ayeti’ş-şerifeti” şeklinde olmalıdır.
Keza meleklere hitaben “Tevekkelu=tevekkül edin” ifadesi -özellikle bu makamda– tamamen anlamsızdır…
İnternetten gördüğünüz her duayı değil, sahih kaynaklardaki veya sahih kaynakları verilmiş duaları alıp okumak daha uygun, daha doğru ve daha güzeldir.
İlave bilgi için tıklayınız:
– Tevessül, ayet ve hadislere göre caiz midir?
– “Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua …
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder