“Madem Allah duaları kabul ediyor, boyunun üç metre olması için dua et bakalım.” diyen bir ateiste nasıl cevap vermeliyiz?
Değerli kardeşimiz,
Dua bir ubudiyettir. Bizim dualardaki ana prensibimiz, duada ibadet kastı ve gayesi hakim olmalıdır. Yoksa duayı sırf kabul edilmesi gereken ve ihtiyaç dilekçesi olarak görmek yanlıştır.
Ayrıca Allah hakimdir hikmetsiz, abes iş yapmaz. Gündüz ortasında gece olması için dua etmek, bu duanın kabul edilmeyeceğini peşinen kabullenmek anlamına gelir. Çünkü Allah hakimdir, hikmetsiz iş yapmaz. Kulun hikmet ölçüleri ile bağdaşmayan istekleri de yerine gelmez.
Hikmetin bir tarifi de şöyledir: “Hikmet, ahlâk-ı İlâhiyye ile tahallûktur.” yâni İlâhî ahlâk ile ahlâklanmak… Nedir İlâhî ahlâk? En kısa ifadesiyle, Kur’an ahlâkı… Allah’ın razı olduğu ahlâk…
Allah, hiçbir şeyi başıboş yaratmamıştır, faydasız hiçbir icraatı yoktur. Ve insan, yaptığı işlerde malâyani dediğimiz, ömür tüketmekten öte bir işe yaramayan faydasız işleri terkettiği ölçüde bu sırra mazhar olur. Allah’ın sevgili kullarının dualarının ekseriyetle kabul olmasının bir hikmeti de budur.
İnsanların bile saçmalık olarak niteleyeceği bir şeyi -haşa- Rabbimizin izzetini itham edercesine istemenin ne kadar çirkin olduğu hikmet nazarıyla bakılınca anlaşılır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder