Kur’an’ı en çok takip eden komisyona neden alınmadı?

Soru Detayı

– Neden Kuran kitap haline getirilerken Kuran’ı en çok takip eden, ilgilenen kişiler o zaman komisyona alınmadı?
– Bunlar; Übey b. Kab, Muaz b. Cebel, Abdullah b. Mesut, Salim gibi şahsiyetler. Hatta İbn-i Mesut, “ben Muhammedden yetmiş küsur sure alırken Zeyd henüz doğmamıştı, diyordu. Bu dört kişiden Salim ve İbn-i Mesut Mekkeden beri Hz. Muhammedle beraberdiler; Muaz ile Übey Medineliydi, ancak Medinede Hz. Muhammedle beraber olmuşlardı. Ama bunlardan hiçbiri komisyona alınmadı.
– Komisyon başkanı Zeyd b. Sabit her ne kadar çocuk ve Medineli de olsa onun hakkında hadisler var ki Hz. Muhammed’e katiplik yapmış; ancak kalan üç üye Abdullah b. Zübeyr, Sait b. As ve Abdurrahman b. Haris hakkında Hz. Muhammed’in hiçbir hadisi yok. Çünkü bunlar Muhammed zamanında daha çocukmuş.

Değerli kardeşimiz,

Kur’an metin haline getirildiğinde, Kur’an ile ilgili olmayan veya onunla ilgilenmeyen sahabi sayısı azdır. Komisyon çalışmaları da bilindiği gibi çok geniş tutulmaz.

Burada özellikle Hz. Peygamber (asm)’in yanında resmi olarak bu görevi yapan kişiler veya bu görevi kaldırabilecek fiziki ve mental özelliklere sahip kişiler seçilmiştir.

Kaynaklar Hz. Zeyd’in neden seçildiğine dair birçok bilgiden bahsederler. Zaten komisyonda kimlerin görev aldığına dair birçok farklı rivayet yer almaktadır. Net bir bilgi vardır ki, o da Zeyd’in başkanlık yaptığıdır. Yani işi organize etmektir.

Yoksa Zeyd tek başına oturup vahiyleri metin haline getirmedi. Komisyonda ve gerektiğinde komisyon dışında kalan birçok sahabi bu eylemde aktif görev almıştır.

Hatta Enes b. Malik bu işin yazım kısmında görev aldığını belirtmiş ve sıkıntı olduğunda ilgili sahabilerin dışardan çağrıldığını ve kendilerine sorulduğunu, yardım alındığını belirtir. Bu da komisyonda herhangi bir kasıt olmadığını, belirli kişileri dışarda bırakıp birilerini hakkı olmadığı halde komisyona dahil edilmesi gibi durumların olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Yani komisyonda kıdem, yaş gibi kriterler değil, nitelik gibi esaslar dikkate alınmıştır.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Kur’an-ı Kerim’in yazılması, toplanması ve kitap haline getirilmesi …
– Kur’an’da gramer hataları var mı?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed