Kur’an’daki embriyolojik bilgilerde hata olduğunu söyleyenlere nasıl cevap verebiliriz?

Soru Detayı

– Bir insan embriyosu anne karnında ilk teşekkül halinde iken, rahim duvarına asılıdır. Kur’an bunu “alak” olarak ifade etmiştir.
– Alak kelimesi eski tefsirlerde “kan pıhtısı” olarak açıklanmıştır. Yeni tefsirlerde ise, “sülük gibi asılı duran şey” olarak ifade edilmektedir.

Değerli kardeşimiz,

Yukarıdaki ifadelerde bir terslik yoktur. Anne karnında ilk teşekkül eden cenin, gelişimin ilk aşamasında, anneden beslenebilmek için, onun rahim duvarına yapışır. Bu yapışan varlığı Kur’an, asılıp tutunan anlamına gelen “alak” kelimesiyle ifade etmiştir.

Bu “alak” kelimesini, geçmişteki tefsirler, biyoloji bilgisinin yeterli olmamasından dolayı, o günkü bilgiler ışığında, “kan pıhtısı” manasını vermişlerdir. Ancak, günümüzdeki biyolojik bilgilerin ışığında “alak” kelimesinin Arapçadaki karşılığı, “bir yere asılıp tutunan şey” olarak ifadesini bulmuştur.

Şüphesiz, anne karnında gelişmekte olan zigotu, Kur’an’da bu özelliğiyle tarif eden bir kelime kullanılması, Kur’an’ın Allah’ın kelamı olduğunun gayet açık bir delilidir.

Kelimelerin farklı manalarda kullanılması, her asrın bilgisine göre değişebiliyor. Fakat bu değişiklik Kur’an’da değil, onun yorumlarındadır. Bu da gayet normaldir. Çünkü sekiz asır, on asır önceki Müslüman bir âlim, bu konuda biyoloji bilimi kendine ne kadar bilgi sunmuşsa, onun ışığında açıklama yapmıştır.

İlave bilgi için tıklayınız:

– “Alak” kelimesinin anlamlarından biri de “sevgi” midir? Allah insanı sevgiden mi yarattı?

– Cenin’in oluşumunda “pıhtı” ya da “kan pıhtısı” ile alakalı bir safhanın olmadığı; kemiklerin oluşması ve üstüne etler giydirilmesi tanımının yanlış olduğu iddiasına nasıl cevap verilebilir?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed